STOCKHOLM 20150215 Sveriges Anna Holmlund under dagens final vid världscuptävlingen i skicross (Audi FIS Ski Cross World Cup ) i Åre på lördagen. Foto: Marcus Ericsson / TT
Foto: Marcus Ericsson / TT

Holmlunds skador värre än befarat

Läget för skicrosstjärnan Anna Holmlund, som har opererats för blödningar i hjärnan efter en krasch på träning, är sämre än man tidigare trodde.

Holmlund hålls nedsövd efter kraschen på träningen i går då hon slog i huvudet. Hon fördes till sjukhuset i Bolzano där det konstaterades att hon ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående. Hon hålls till vidare nedsövd.

Enligt uppgifter sent på tisdagskvällen är skadorna värre än man befarat. Det konstaterades efter en tredje datortomografi av hjärnan.

"Resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda", säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

Rapporterna efter läkarnas morgonrond på tisdagen var försiktigt positiva men en tredje datortomografi av hjärnan visade att skadorna är allvarligare än befarat.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet brukar skador av den typ som har konstaterats kunna ge betydande men, men prognosen är fortfarande osäker.

"Anna är urstark och hon har överraskat oss förr med sin enastående förmåga att återhämta sig från skador. Vi hoppas naturligtvis fortfarande att hon gör det på nytt men samtidigt måste vi vara realistiska och förstå allvaret i den situation som nu råder", säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg i pressmeddelandet.

Swanberg är i tät kontakt med ansvariga traumaspecialister på plats.

"Anna ligger fortfarande nedsövd på intensivvårdsavdelningen. Hon har undersökts av en käkkirurg och en ögonläkare för sina skador på ansiktsskelettet. Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående", säger han.

Läkarna har börjat lätta lite på de sövande läkemedlen och kommer stegvis att fortsätta med det under natten för att bättre kunna utvärdera Holmlunds status. Utifrån hennes reaktion bestämmer man sedan hur man ska gå vidare.

Olyckan på träningen i Innichen inträffade utan att någon annan åkare var inblandad.

– Det var en sträcka som inte ses som en särskilt svår del i banan. Hon tappade balansen, fick ett felskär och slog i backen, sade sportchefen Joar Båtelson.

Båtelson säger att landslagsåkarna givetvis är påverkade av det som hänt och att ledarteamet delat upp sig för att kunna stötta alla.

 

Relaterat

Mer om Skicross

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".