Anna Holmlund.
Anna Holmlund. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Anna Holmlunds läge oförändrat: ”Kunnat lätta på narkosdjupet”

Landslagsläkaren om Anna Holmlund: ”Inte reagerat ogynnsamt på det”
4:37 min

Anna Holmlunds tillstånd är fortsatt allvarligt efter hennes krasch i italienska Innichen. 

– Att dra precisa slutsatser är väldigt svårt, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till P4 Västernorrland.

Skicross-stjärnan Anna Holmund kraschade illa under träning i italienska Innichen i måndags och har efter det vårdats i Bolzano för omfattande skador.

Hon har opererats för blödningar i hjärnan, och en tredje datortomografi av hjärnan visade under dagen att skadorna var allvarligare än först befarat.

– Hon mår, så gott som vi har kunnat bedöma, oförändrat i dag. Vi har inte kunnat dra några större slutsatser av dagens undersökningar. Vi har kunnat lätta på narkosdjupet, minska på de läkemedel som håller henne nedsövd för att se hur hon reagerat på det, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till P4 Västernorrland och fortsätter:

– Än så länge har vi inte kunnat se att hon på något vis har reagerat ogynnsamt på att narkosdjupet har lättats. Men att därifrån dra några större slutsatser om hur allvarliga hennes skador kan vara mer precist – det är väldigt svårt, säger Swanberg.

Det väntas inga större förändringar kring Anna Holmlunds läge under de kommande dygnen.

Om Sandra Näslund – som kraschade under träning i samma backe som Holmund på onsdagen – är beskeden positiva.

– Sandra Näslund har brutit näsan och har drabbats av en lättare hjärnskakning. Inga frakturer på armen. Vi bedömer hennes skador som lindriga. Av säkerhetsskäl stannar hon kvar över natten på sjukhuset, säger Jakob Swanberg till P4 Västernorrland.

Internationella skidförbundet, Fis, har meddelat att kraschen fångades på film. Film som har studerats och visar att det som hände var en ren olycka.

– Vi har tittat på bilderna och det är en väldigt oturlig olycka där hon tappar balansen och kraschar hårt. Vi ser inget konstigt med banan, det är en ganska enkel del av banan med en något lägre fart än andra delar. Vi har tittat på videon och det ser ut som att hon kanske har hamnat i en ”rulle” vilket gjorde att hon kom i obalans och kraschade, säger Joe Fitzgerald, koordinator för skicross vid Fis, till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".