Tomtar och Susanna Kallur.
Tomtar och Susanna Kallur. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Susanna Kallur: ”Inga tomtar kommer in hos mig”

Sanna Kallur om julfirande, comebacken och sista säsongen
17 min

Häcklöparen Susanna Kallur berättar för Radiosporten att hon ska spela ishockey på julafton – och ogillar små röda prydnadstomtar.

Susanna Kallur är gäst i Radiosportens jul-special, som sänds i Sportextra i P4 i kväll. Där berättar hon bland annat att hon inte alls tycker om prydnadstomtar.

– Jag älskar jul. Men inga tomtar, de kommer inte in hos mig. Förutom den riktiga tomten på julafton. Men inga små röda tomtar. Det blir för plottrigt och jobbigt för mina ögon. Jag satsar på växter, det är min grej, säger hon.

Familjen Kallur har en speciell tradition under julfirandet.

– Vi brukar inleda julafton med lite skridskor, lite hockeymatch. Båda barn och vuxna delas in i lag och spelar hockey. Det tycker jag är härligt, att göra något sportigt innan man intar det stora julbordet, säger Susanna Kallur.

Snart väntar ett träningsläger i Sydafrika för Susanna Kallur, dit följer också treåriga dottern Majken med. 2017 blir Susanna Kallurs sista år som häcklöpare.

Inomhussäsongens stora mål blir EM i Belgrad, men det är fortfarande inte klart om hon kommer att göra en utomhussäsong med sikte på VM i London. En sak är dock säker: det här är Kallurs sista vinter som elitidrottare.

– För första gången i hela mitt liv känner jag att det är härligt. Under alla år jag varit skadad har det känts, ganska många gånger, att jag snart måste lägga av. Då har jag fått panik, det har varit så ledsamt att jag inte kunnat begripa. Men nu känner jag ett helt annat lugn, säger hon till Radiosporten.

Efter många år av skadeproblem gjorde Susanna Kallur comeback på 100 meter häck i somras. Hon tog sig till OS, men åkte ut i försöken. Nu är hon betydligt mer redo för att prestera på toppnivå.

– Det har blivit en helt annan typ av höstträning, redan i inledningen kunde jag springa. Förra hösten var det mest bara vattenlöpning fram till november, berättar Susanna Kallur.

Inomhus-EM i Belgrad i mars närmar sig. Hon har världsrekordet på 60 meter häck och visade även i somras att hon fortfarande hänger med världseliten i inledningen av loppen.

– Sett till hur loppen såg ut i somras känns det ganska bra, jag hade ändå snabbheten och accelerationen. Så jag ser ljust på inomhussäsongen, säger Susanna Kallur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".