Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov efter femmilen i OS 2014.
Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov efter femmilen i OS 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ryska stjärnor stoppas från Tour de Ski

Legkov och Vylegzjanin stoppas från Tour de Ski
1:01 min

De ryska skidstjärnorna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin får inte delta i Tour de Ski.

De ryska längdskidstjärnorna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin kommer inte till start i Tour de Ski som inleds vid årsskiftet. Detta uppger ryska R-Sport.

– De ingår inte i truppen på grund av en tillfällig avstängning då de är under utredning av Fis, säger ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe.

Både Legkov, OS-guldmedeljör 2014 på femmilen – och OS-tvåan i samma lopp Vylegzjanin, har knutits till Mclaren-rapporten enligt Expressen. Detta som en del av den systematiska ryska dopningen. 

Även Jevgenij Belov stoppas nu från deltagande i Tour de Ski. Samtliga tre stoppas då de är under utredning av Fis – det internationella skidförbundet. 

Sedan tidigare har det stått klart att ryskorna Julia Ivanova och Jevgenija Sjapovalova inte deltar i Tour de Ski på grund av att de är under utredning.

Uppgifter från Fis kom förra veckan om att sex ryska längdskidåkare var bland de 28 ryska idrottare från Sotji-OS 2014 som utreds. Samtliga sex är avstängda under utredningen.

De fem nu kända namnen är alltså Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Julia Ivanova och Jevgenija Sjapovalova. Det sjätte namnet är inte bekräftat.

Tour de Ski startar på nyårsafton i schweiziska Val Müstair och avslutas den 8 januari i Val di Fiemme, Italien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".