Kollage med en anställd på ett laboratorium och en bild på skylten till ryska anti-dopningsmyndigheten Rusada.
Chefen för den ryska anti-dopningsmyndigheten Rusada medger nu att dopningen varit institutionaliserad. Foto: AP/TT

Rysk tjänsteman medger "institutionell dopning"

"Det var en institutionaliserad överenskommelse"
1:19 min

Chefen för Rysslands nationella anti-dopningsmyndigheten medger för första gången att ryssarna dopat hundratals av sina idrottsmän.
Det var en "institutionaliserad överenskommelse", säger Anna Antseliovitj till tidningen New York Times.

Hittills har Ryssland förnekat dopning av idrottsmännen, trots enskilda bekännelser från inblandade personer. WADA, World Anti-Doping Agency, har nyligen publicerat en rapport om hur drygt 1 000 ryska idrottare i mer än 30 olika sporter varit inblandade i dopningen mellan 2011 och 2015.

Ryssland har ändå nekat, men skandalen har fått Internationella Olympiska Kommittén att förbereda straff för ett par dussin ryska idrottare som tävlade i Sotji 2014.

Anna Antseliovitj, chefen för den ryska anti-dopningsmyndigheten Rusada, medger nu att dopningen varit institutionaliserad. Till tidningen New York Times säger hon att hon är chockad över avslöjandena, men understryker att Rysslands högsta ledning inte varit inblandad.

Tidningen beskriver till exempel hur chefen för ett laboratorium fifflat med urinproven vid de olympiska spelen och blandat cocktails av preparat som skulle förbättra idrottsprestationerna. Myndighetschefer och en biträdande idrottsminister hjälpte till med fusket.

Enligt New York Times har flera ryska tjänstemän signalerat att de nu medger att dopningen ägt rum och tidningen spekulerar i att det nya tonfallet bland annat beror på att Ryssland måste ta ansvar för vad som hänt innan de kan komma ifråga som värdar för nya olympiska spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".