Ryska antidopningsbyrån Rusada
Ryska antidopningsbyrån Rusada Foto: TT.

Rusada: ”Uttalandet är förvrängt”

Dopingkommissionen: ”Hon kan ha sagt för mycket”
1:47 min

Ryska antidopningsbyrån Rusada skriver i ett pressmeddelande att ordförande Anna Antseliovitjs erkännande av rysk ”institutionell dopning” är förvrängt och taget ur sitt sammanhang.

I en intervju med New York Times medgav Anna Antseliovitj, chef för den ryska anti-dopningsmyndigheten Rusada, att den ryska dopningen varit institutionaliserad. 

Nu skriver Rusada i pressmeddelandet att Antseliovitjs citat tagits ur sitt sammanhang och förvrängts. 

Kristina Olinder som är Dopingkommissionens ordförande på Riksidrottsförbundet säger att man kan tolka dementin på två sätt.

– Det ena är att hon verkligen inte har uttryckt sig på det sättet, och det andra är att hon har sagt för mycket och får ta tillbaka vad hon har sagt, säger Kristina Olinder.

I den senaste McLaren-rapporten framkom att mer än tusen ryska idrottare varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.

Kristina Olinder som tidigare idag efter erkännandet från Rusadas chef Anna Antseliovitj sa att det nu kan bli lättare med en nystart för anti-dopningsarbetet i Ryssland säger nu efter dementin att så kan man inte se det längre.

– Nej, det tycker jag inte. Oavsett om det är en dementi eller att det är missförstånd så står vi på ruta ett igen, det vill säga att det är svårt att lita på vad de gör, säger Kristina Olinder.

 

Relaterat

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".