Calle Halfvarsson missar Tour de Ski.
Calle Halfvarsson missar Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Calle Halfvarsson självkritisk: ”Har varit för stressad att komma igång”

Calle Halfvarsson: ”Blev lite för tidigt och för hårt”
2:00 min

Calle Halfvarsson missar Tour de Ski. Den svenska skidstjärnan säger till Radiosporten att stress kan ligga bakom den långdragna förkylningen.

– Jag tyckte att jag blev frisk ganska tidigt men sedan när jag gått på och träna igen så har antingen den kommit tillbaka eller så har jag fått en ny förkylning, säger Calle Halfvarsson.

27-åringen misstänker att han har börjat träna för tidigt efter förkylningen som han drog på sig strax innan världscuptävlingarna i Davos i början av december.

– Jag har varit lite för stressad att komma igång med träningen igen efter att ha varit sjuk. Nu blev det kanske lite för tidigt och lite för hårt, säger han.

Calle Halfvarsson missade stora delar av förra säsongen på grund av sjukdom. Den här säsongen inledde han världscupen på bästa sätt med en andraplats i sprintpremiären i Ruka och dubbla segrar i Lillehammer i både sprint och 10 kilometer fristil.

Halfvarsson ligger just nu på en tredje plats i sprintvärldscupen, men han får inte chans att försvara sin placering under Tour de Ski som drar igång på nyårsafton i schweiziska Val Müstair.

– Det är klart att viljan har varit stark att åka touren, men när jag blev förkyld så förstod jag att läget kommer bli tufft, säger han.

Vad har du lärt dig av de senaste veckorna?

– Man får tänka om tills nästa gång man blir sjuk att man kanske inte kan stressa på, utan när man väl är sjuk så får man acceptera läget istället för att gå och tänka varje minut att i morgon ska jag vara frisk så att jag kan börja träna, då blir det en stress i kroppen, säger han.

Halfvarssons stora mål den här säsongen är så klart VM i finländska Lahtis i slutet av februari. Men världscuptävlingar på hemmaplan lockar också.

– Jag hoppas att jag har fått bra med träning tills Skidspelen i Falun i slutet av januari. Jag ska bli frisk först och främst sen ska jag få till bra träning så jag kan njuta av passen och ladda in mot VM, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".