JVM
Finske hockeyjournalisten Christoffer Herberts inför JVM-matchen Sverige-Finland. Foto: TT och Twitter

Herberts om JVM: ”Frågan är om Finland någonsin varit så dåligt”

Herberts: "Kontrasten mot ifjol har varit total"
4:50 min

Finland är regerande världsmästare i JVM-hockeyn. Men vinterns turnering har laget inlett med två raka förluster inför kvällens match mot Sverige.

– Frågan är om Finland någonsin varit så dåligt i starten på ett JVM. Kontrasten har varit total mot ifjol, säger Yle-sportens reporter Christoffer Herberts till Radiosporten.

23.30: Finland-Sverige direkt i Karlavagnen/Vaken i P4

Finland har inlett JVM i Kanada med att förlora mot både Danmark och Tjeckien.

– Samtliga finska hockeyvänner undrar vad som har hänt. Precis allt som vi fick se från finländska laget för ett år sedan har lyst med sin frånvaro i år. Det har varit långsamt och fegt och ingen kreativitet överhuvudtaget. Finland har inte förtjänat några poäng, säger Herberts.

Vad är orsaken?

– De största stjärnorna från ifjol saknas med supertalangerna Puljujärvi, Aho och Laine. Men väldigt stor del av skulden läggs på finske tränaren Jukka Rautakorpi. Han hängs ut just nu som den riktigt stora förloraren i finska medier.

Vad talar för att Finland repar sig och slår Sverige ikväll?

– Finland har fått vila i två dygn mot Sverige som fått vila i knappt ett dygn. Sen är Finland mer uppretat och har aningen mer motivation. Finland slåss för sin existens och motivation slår ofta klass. 

Om Finland förlorar mot Sverige är risken stor att laget får spela nedflyttningsmatch mot antingen Lettland eller Slovakien.

– Oron är väldigt påtaglig och väldigt konkret. Om Finland blir utan poäng, då talar allting för att det blir en jumboplats. Det skulle vara ett monumentalt stort bakslag, säger Herberts.

Om Finland åker ur A-VM väntar match mot bland andra Ungern om ett år.

– B-VM är en så omöjlig tanke att nog ingen tänkt på ännu, säger Herberts.

Mer om JVM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".