Dopning.
Foto: TT Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förslaget: Bryt ut antidopningsverksamheten från idrotten

Björn O Nilsson: "Vi bör trycka på så att det här sker"
2:41 min

Svenska Friidrottsförbundet vill bryta loss en stor del av Sveriges antidopningsverksamhet från Riksidrottsförbundet till en helt fristående organisation.

– Den är inte så oberoende som den bör vara, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Björn O. Nilsson till Radiosporten.

Björn O. Nilsson skickade igår in en motion till Riksidrottsmötet med förslag på förändringen. Han nämner flera skäl till varför antidopningsorganisationen bör lyftas ut från idrottens kontroll.

– Våra grannländer och de flesta länderna har organiserat sitt arbete helt oberoende av idrotten. Det finns ett starkt skäl för det. Det mesta av dopningen sker inte inom idrotten utan utanför idrotten. Staten bör tillse att man har ett antidopningsarbete som sträcker sig även utanför den organiserade idrotten, säger han.

Genom denna förändring kan inte idrotten dopningstesta sig själv eller utdöma avstängningar till sig själv heller. Enligt förslaget ska den fristående organisationen finansieras av staten och det är den som ska ta prover, ertappa fuskarna och döma ut avstängningar.

– Då tar vi ett bredare samhällsperspektiv, säger Björn O. Nilsson.

Nu hoppas Svenska Friidrottsförbundet genom sin motion att detta blir verklighet.

– Vi vill att RF bör trycka på så att det här sker och vi har föreslagit måldatum 1 januari 2018.

Ser du att ni kommer få stöd för den motionen?

– Det finns inget motstånd. RF kommer inte tycka det är en dålig idé. Jag tror det handlar mer om tajmingen och hur vi gör det. Vi tycker det inte är hållbart att sitta och vänta. Vi ska inte vänta tills Wada ber Sverige att organisera det, säger Björn O. Nilsson.

Riksidrottsmötet 2017 hålls i Karlstad i maj. Där samlas RF och idrottsförbundet för att fatta beslut i framtidsfrågor.

Mer om Dopning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".