Sveriges Maria Rydqvist i mördarbacken under 10 km fristil.
Sveriges Maria Rydqvist i mördarbacken under 10 km fristil Foto: Fredrik Sandberg/TT

Maria Rydqvist till attack mot Tour de ski

Maria Rydqvist: ”5 kilometer är extremt kort”
1:37 min

Maria Rydqvist tycker att söndagens masstart i Tour de ski är för kort och kommer att bli orättvis.

– Det blir väldigt avgörande vad man får för startposition, säger Maria Rydqvist.

Återigen väljer Maria Rydqvist att attackera det internationella skidförbundet FIS för att damernas lopp är för korta.

På sin blogg skriver hon att damernas masstart i Tour de ski på söndag är "extremt kort". Att damerna ska åka fem kilometer kallar hon för "århundradets kortaste masstart" och en "ungdomsdistans".

– Det blir så kort tävlingstid och det hinner inte hända så mycket, står man längst bak så är det väldigt svårt att komma fram, säger Maria Rydqvist till P4 Jönköping.

33-åringen trodde först att det stod fel i programmet. "5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart? De måste väl mena 10 km?", skriver hon på sin blogg.

Att köra en masstart på 5 kilometer kommer inte bli sportsligt rättvist, enligt Maria Rydqvist. "Men bara det är dramatiskt så är det väl inte viktigt att det är sportsligt rättvist... antar jag", skriver Maria Rydqvist på sin blogg.

Hon menar att FIS vill att damloppen ska vara extremt korta. "FIS vill onekligen gå mot tighta lopp. Men för oss damer ska det inte bara vara kort. Det ska vara extremt kort."

Det är inte första gången den här säsongen som Maria Rydqvist kritiserar tävlingsprogrammet. Hon har tidigare varit kritisk mot att damerna ofta tävlar på hälften så långa distanser som herrarna.

Radiosportens expert Torgny Mogren säger att han förstår Maria Rydqvist till viss del.

– Det är väldigt korta distanser, först sprint och sedan 5 kilometer masstart, sedan kan man förstå även de som försöker få Tour de Ski också, att det inte ska bli för långa distanser så det blir för stora avstånd i slutändan så att det blir intressant ända tills sista dagen, säger han. 

Lyssna på en längre intervju med Rydqvist här nedan där hon berättar om sina chanser i Tour de Ski. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".