Maria Pietilä Holmner.
Maria Pietilä Holmner. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Positiva besked om Maria Pietilä Holmners knäskada

Per Liljeholm: ”Betydligt mer stabilt än förväntat”
1:55 min

Maria Pietilä Holmner går en kamp mot klockan för att bli frisk till VM. Och nu kommer positiva nyheter från hennes läkare.

– Vi är väldigt positiva, vid undersökningen tyckte jag att hon var betydligt mer stabil än vad jag hade förväntat mig, säger landslagsläkaren Per Liljeholm till Radiosporten.

Maria Pietilä Holmner kraschade otäckt vid den näst sista porten i tisdagens världscuptävlingar i Semmering, Österrike. Hon vred till knät och fick åka till sjukhus. En magnetkameraundersökning visade att 30-åringen hade ett delvis skadat inre ledband och ett benblåmärke.

Den första prognosen var att Maria PH beräknades bli borta i 6-8 veckor – och risken för att hon skulle missa VM i St Moritz var överhängande.

Men efter en ny undersökning hemma i Sverige på fredagsmorgonen så ser det mer positivt ut. Det inre ledbandet är inte lika skadat som man först trodde.

– Så är det ofta när man gör en magnetkamera, det är som att ta ett foto på ett gummiband, det är vårt att avgöra hur tight det är bara på bilder. Man behöver klämma och känna lite för att få en bättre uppfattning, säger Per Liljeholm.

Landslagsläkaren tror att svenska alpinstjärnans rehabilitering kan gå snabbare än vad man först trodde.

– Vi räknar med att hon ska kunna avancera upp sin styrketräning och rehabträningen betydligt snabbare när det är så pass lite skadat och det gör ju att hon har möjlighet att gå på snö snabbare. Men någonstans mellan 5-8 veckor får man se på skadan, säger han.

Känns VM närmare nu än vad det gjorde för ett par dagar sedan?

– Ja för min del, för en sån där skada kan vara väldigt glapp om man har otur och då tror jag att VM hade varit väldigt långt borta, men nu känns det som att det inte är omöjligt, säger han.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".