Martin Johnsrud Sundby i ett dimmigt Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT
Martin Johnsrud Sundby i ett dimmigt Holmenkollen i år. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT

Åkare varnar för skador i Tour de Ski

Branta backar och skarpa svängar gör att flera oroar sig inför söndagens masstart i Tour de Ski.

Den norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby tycker att utförskörningarna hade varit bättre lämpade för den alpine åkaren Kjetil Jansrud.

– Jag oroar mig lite för att någon av svängarna ska få allvarliga konsekvenser för en åkare, säger Johnsrud Sundby till NRK. Han hoppas att åtminstone någon av kurvorna ska ändras, så att åkarna tar sig igenom touren "med armar och ben i behåll".

Norrmannen får medhåll av kanadensaren Alex Harvey, som säger att banan är farlig. Båda säger att de pratat med Tour de Ski-direktören Pierre Mignerey och föreslagit intervallstart i stället för masstart.

Men enligt Mignerey skulle det inte göra någon skillnad. Han uppger för NRK att tävlingsjuryn däremot överväger att bredda banan, för att göra den säkrare.

Även svenskan Maria Rydqvist har kritiserat söndagens Tour de Ski-lopp, som hon anser är för kort.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".