Pereiro starkast i spurtstrid på Touren

Efter en dags vila var touren igång på tisdagen igen. Etappen slutade med spansk seger i form av Oscar Pereiro, som var starkast i en spurtstrid med tre andra cyklister.

På tisdagen var det bara två svenskar som deltog. Magnus Bäckstedt, som haft problem med luftrören, bröt tävlingen före start i samråd med lagläkaren.

Ingen av de kvarvarande svenskarna gjorde något väsen av sig. Marcus Ljungqvist tappade en placering och är nu 122:a totalt. Tomas Lövqvist är 79:a och tappade därmed nio placeringar under dagens etapp.

Ett antal cyklister försökte under etappens gång att störa Lance Armstrongs till synes fullständiga kontroll över händelserna. Men de rätta möjligheterna saknades.

Efter en rejäl stigning i mitten av etappen blev det flack körning för cyklisterna och de kan nu säga adjö till de värsta bergspartierna.

Armstrong höll hela tiden sina värsta konkurrenter under uppsikt och har nu 2 minuter och 46 sekunder ner till tvåan Ivan Basso. Trea är dansken Mikael Rasmussen.

Dagens stora händelse var annars när cyklisterna tog sig an Col de Marie Blanque. En åskådare tog sig då fram och slog till kazaken Andrei Kashechkin i ansiktet.

Kashechin började blöda från näsan men lyckades ändå fullfölja loppet. Direkt efter smällen vände han ner i backen för att få läkarvård vilket han senare fick regelbundet under loppet.

På onsdagen fortsätter touren med 23 mils körning i princip utan stigningar mellan Pau och Revel och frågan är om något kan rubba suveräne Lance Armstrong.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se