Kristjan Andrésson.
Kristjan Andrésson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lär känna Kristjan Andrésson – Sveriges nye förbundskapten

Kristján Andrésson: "En ny utmaning"
5:56 min

I våras slutade han som handbollstränare för att satsa på den civila karriären, nu leder han Sverige i VM. Men vem är han egentligen Kristján Andrésson Sveriges förbundskapten i handboll?

Kristján Andrésson är 35 år född i Sverige, men med isländsk bakgrund. Knäskador satte tidigt stopp för den egna spelarkarriären, men han har spelat landskamper för Island bland annat i OS 2004.

– Jag tror jag hade fem minuters speltid mot Ryssland i OS. Jag fick i väg ett skott mot Lavrov som han räddade sammanfattar Kristján Andrésson sin OS-insats.

– Jag kände inte att jag inte kunde prestera på den nivå jag ville spela på, och när man känner så kanske det finns roligare saker att göra. Att vara ledare har verkligen varit något jag gillat, säger Andrésson som förklaring till att han slutade spela tidigt.

Som tränare har han fört Guif till två seriesegrar i elitserien och två SM-finaler som båda slutade med förlust. Under förra säsongen kom beskedet att han skulle sluta i Guif, och lämna handbollen för den civila karriären.

– Förra hösten var tuff det var inte självklart att springa ner på träning och att vara i omklädningsrummet.

Han är lugn en bra taktiker, han är handbollskunnig och påläst

Bortavaron från handbollen blev kortvarig, tidigt i höstas kom förfrågan om att bli förbundskapten för det svenska landslaget.

– När den här möjligheten dök upp tändes en ny låga, och jag får en ny utmaning som passar bra just nu.

– Jag försöker hålla en lugn profil, vara analyserande och hålla fokus på det jag själv kan påverka. Och det är i första hand mina egna spelare, säger Kristján Andrésson om sin ledarstil.

– Att prata handboll tycker jag är kul. Jag har lärt mig mycket under mina år som tränare. Jag har gjort bra saker och dåliga saker. Det som är nyttigast är när jag har förlorat matcher och gjort misstag för där jag lär jag mig hur jag skall undvika att hamna i sådana situationer.

– Det gäller att få förtroende från spelarna och det får man om man om man är duktig på att coacha.

– Han är bra på att ändra matchbilden och att rätta till saker även när det hettar till, säger Mattias Zachrisson som haft Andrésson som tränare i Guif under flera år.

En bra tränare lugn och harmonisk, en vass coach han kan ändra matchbilden när det hettar till

Magnus Wislander som är radiosportens expertkommentator säger att Andrésson är en ödmjuk tränare som tar intryck och försöker lära sig nya saker. Han är lugn och en bra taktiker.

Ibland hittar han på för många saker det blir en press på honom att vara allt för innovativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".