Armstrong bevakade Tourledningen

Lance Armstrong cyklade säkert in på en tolfteplats, i samma klunga som de närmaste konkurrenterna, och den väntade amerikanska slutsegern är nu mycket nära.

Lance Armstrong, suveränen, passerade också ytterligare en milstolpe efter dagens etapp. I och med att han fortfarande leder Touren har han nu burit den gula ledartrjöjan näst flest gånger i historien. Bara den gamla Eddie Merxc är bättre.
Armstrong har nu fått trä på sig tröjan 80 gånger, vilket i och för sig lämnar ett ganska stort avstånd upp till Merxc som noterade 111.

Serrano dagens vinnare

Dagens etapp mellan Alpi och Mende kändes mycket som en repris på gårdagens, fast lite kortare. Fenomenet Armstrong bevakade sin ledning från klungan och precis som igår försvann en utbrytargrupp iväg tidigt. I den visade sig Marcos Serrano vara starkast när han ryckte i den sista stigningen för att vinna sin första Touretapp. Varken Serrano eller någon annan av de som körde ifrån klungan har dock något att göra med slutsegern.

Tre etapper återstår

Mot slutet av etappen ökade Armstrong och hans konkurrenter farten och inte minst amerikanen själv såg till att att tempot blev riktigt högt mot slutet. I samband med det lyckades också trion Armstrong, Ivan Basso och Jan Ulrich stjäla några sekunder av Mikael Rasmussen som inte orkade följa med. Särskilt viktigt var det för Ulrich som just nu är fyra men vill åt danske Rasmussens tredjeplats.

Tomas Lövqvist, som var sjuttonde i mål igår, cyklade idag in som åttiosjua och är nu sextiofyra totalt.  Marcus Ljungkvist blev idag nittioetta och ligger på en hundratjugosjätte plats totalt.

Återstår gör det nu tre etapper av Touren, målgång sker som brukligt på Champs-Élysées.

Radiosporten
radiosporten@sr.se