Maria Nordström fick en kram av Elin Mohlin när hon gick i mål.
Maria Nordström fick en kram av Elin Mohlin när hon gick i mål. Foto: SVT

Svensk skrällseger i för-OS då Elin Mohlin och Maria Nordström tog hem världscupens sprintafett i Pyeongchang

0:15 min

De bästa svenskorna stannade hemma i Sverige på SM.
Men det blev ändå en svensk seger på OS-banorna i Pyeongchang.
Detta genom Elin Mohlin och Maria Nordström.

Stina Nilsson, Hanna Falk och alla andra svenska storstjärnor har saknats i världscupen denna vecka, då det har varit tävlingar på nästa års OS-banor i Pyeongchang.

Men det blev ändå svensk seger i dag, när damernas sprintstafett avgjordes på söndagsförmiddagen.

Sverige låg länge efter USA, men Maria Nordström gjorde en suverän sistasträcka och gick till slut i mål 1,7 sekunder föra Norge, och ytterligare 4,1 sekunder före USA:s starka förstalag, där Sophie Caldwell och Ida Sargent körde.

– Det är helt otroligt, jag är superglad! Och det är så roligt att göra det med en lagkamrat, sade en glädjesprudlande Maria Nordström i den officiella tv-intervjun strax efter loppet.

25-åriga Mohlin, som tidigare hade en 22-plats som bästa världscupresultat (Lahtis sprint förra vintern), berättade att det var nervöst att se Nordströms slutsträcka:

– Det var väldigt nervöst, men jag visste om att Maria är stark.

Ulricehamns-tävlande Nordström har något bättre meritlista än Mohlin. Hon var en del av det svenska stafettlag som blev åtta i Ulricehamn förra månaden, och kom på 15:e plats i den individuella sprinten i Falun.

På herrsidan deltog bland annat Robin Norum och Gustav Eriksson men det svenska paret bröt en stav och slutade sexa. Anton Lindblad och Erik Silfver blev åtta.

Rysslands förstalag vann herrstafetten före Frankrike och det ryska andralaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista