Lisa Ek i Florens. Foto: Mats Dahlberg/SR
Lisa Ek i Florens. Foto: Mats Dahlberg/SR

Lisa Ek: ”Ingen här visste om att damfotbollen existerade”

8:35 min

Lisa Ek levde proffsdrömmen i Italien. Men när hon kom till Florens för ett och ett halvt år sedan blev hon chockad över okunskapen om damfotboll i landet.

– Ingen visste ens om här att damfotbollen existerade, säger Lisa Ek till Radiosporten.

FotbollsArena Radiosporten har varit i Florens för att träffa 34-åriga fotbollsstjärnan Lisa Ek. Efter flera år i damallsvenskan valde hon för ett och ett halvt år sedan att flytta utomlands till italienska ligan.

Där var kontrasten stor mot hur damfotbollen är i Sverige. 

– Folk undrade om det finns tjejer som spelar på stor plan, de trodde att jag spelade fem-manna. Har ni stor boll då också?, berättar Lisa Ek att folk frågade henne.

Men efter att hon varit ett halvår i Florens märkte hon av snabba förändringarna.

– Det hände väldigt mycket på bara ett halvår tack vare att Fiorentina är en så stor klubb. De höjde statusen på hela damfotbollen, säger Lisa Ek som avslutade den aktiva karriären ifjol men som bor kvar i Italien.

Det är idag bara Fiorentina som har både ett herr- och damlag i samma förening. Men ett beslut från Italienska fotbollsförbundet kräver att alla herrlag i högsta serien även måste ha damlag för att få bedriva herrfotboll i högsta serien. Detta ska gälla från och med 2018.

– Jag tror vi kommer få se en stor skillnad, bara närmsta tio åren kommer det hända väldigt mycket. Fiorentina var smarta och gick i första ledet. Det fick bra publicitet. Nu följer de andra klubbarna efter.

Hur är då kvaliteten på damligan i Italien? Sverige möter ju Italien i sommarens EM-slutspel.

– Hade du frågat mig för ett år sen hade jag sagt att svenskorna inte behöver vara ett dugg rädda. Men jag har blivit otroligt imponerad av spelet i Fiorentina. Det är både taktiskt och tekniskt. Så jag lyfter ett varningens finger för italienska damlandslaget, för de är på gång.

Men det finns en del som Sverige skulle kunna utnyttja.

– Italienska spelarna är otroligt svaga mentalt. De jobbar ingenting med det mentala. Det anses lite vekt i Italien. Så även om de har taktiken, så ibland räcker inte det. Ett anfall för motståndarlaget kan göra att man tappar kontrollen över hela matchen.

I intervjun ovan berättar även Lisa Ek om vilken spelare i italienska landslaget som är deras Messi-typ och sen berättar hon om matkulturen bland de italienska spelarna; öl, vin och pizza.

Lyssna även på hela avsnittet av FotbollsArena här nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista