Ebba Andersson: ”En helt ny upplevelse”

3:59 min

Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson grejade ett stafettsilver under torsdagen. I kväll fick de ta emot sina VM-medaljer.

– Jättehäftigt, en helt ny upplevelse för mig, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson svarade för en imponerande tredje sträcka när Sverige bärgade stafettsilvret. 19-åringen var ett tag 25 sekunder efter tvåan Laura Mononen men passerade finskan strax innan växling.

I sitt första VM fick hon i kväll motta karriärens första VM-medalj på seniornivå.

– Jättehäftigt, en helt ny upplevelse för mig. Just nu är det svårt att ta in alla känslor och intryck men det sjunker nog in mer och mer, säger Ebba Andersson till Radiosporten. 

Även Charlotte Kalla var imponerad av 19-åringen.

– Ebba är en stor talang men nu när jag haft förmånen att hänga med henne så vet jag att hon är en tuff tjej. Hon vet vad hon vill och det är sådana egenskaper som kan bära långt.

Stina Nilsson säkrade sedan silvermedaljen efter en spurtduell mot Krista Pärmäkoski. För Nilsson var det en skön revansch efter fallet i den individuella sprinten och fjärde platsen i lagsprinten.

– Det här betyder jättemycket. Kroppen svarade bra i dag men min absoluta formtopp hade jag nog i Tour de ski. Men jag är nöjd och har haft det roligt i dag, säger Nilsson.

Charlotte Kalla stumnade rejält på andra sträckan men ser det som något positivt inför lördagens tremil.

– Jag känner att jag har tagit i i dag, mer än tidigare under VM. Men jag tror att det är bra att jag har varit i den situationen inför tremilen.

Vad gjorde att du ändå orkade i dag?

– Man blir så taggad när man kör i lag och man vill försöka ge ett så bra utgångsläge som möjligt till de andra. Man hittar krafter som man inte trodde att man hade. 

Anna Haag hyllar den svenska lagsammanhållningen.

– Det är ett helt otroligt go i gänget. Och jag tycker att det är så himla kul att stå på startlinjen, och man känner att man inte skulle vilja vara på någon annan plats, säger Haag.

Vad var er plan inför stafetten?

– Planen var precis som det blev och som Stina sagt att hon skulle göra, imponerande att hon kunde fullfölja den, skrattar Kalla.

– I dag var jag taktiskt bra måste jag erkänna, säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista