Charlotte Kalla under VM i Lahtis.
Charlotte Kalla under VM i Lahtis. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Björgen i en klass för sig – Kallas chansning höll inte

Charlotte Kalla: ”Hade bestämt innan”
2:02 min

Marit Björgens överlägsenhet gjorde sig påmind igen och Charlotte Kallas överraskande drag gick inte hem när tremilen i klassisk stil avgjordes i Holmenkollen.

Det var avgjort nästan omgående i damernas klassiska tremil i norska Holmenkollen. Hemmafavoriten och skiddrottningen Marit Björgen visade att hon är i en klass för sig när hon vann hela 2.06 före finländskan Krista Pärmäkoski och 2.07 före Kerttu Niskanen.

Charlotte Kalla, som inte hade bytt skidor under loppet, fick se sig slagen i slutet av åkare som tidigare hade genomfört ett skidbyte. 29-åringen var i mål 2.12 efter Marit Björgen.

– Skulle jag ha gjort någonting annorlunda så hade jag bytt skidor där vid 13 kilometer. Jag hade bestämt innan att om jag hade likvärdigt glid så skulle jag låta bli att byta. Men luckan jag fick åts ikapp utför, säger Charlotte Kalla till Radiosporten efter loppet.

Björgen ryckte så tidigt att hon skaffade sig en lucka på fem sekunder redan efter 2,5 kilometer. Ett försprång hon ökade ytterligare under loppets gång. Knappt halvvägs in ledde norskan med över minuten före de närmast jagande.

– Hon drog när det väl började bli lite tuffare. Hon tryckte på och fick en lucka på en gång. Björgen gick tidigare än vad jag över huvud taget hade kunnat tänka mig, refererade Torgny Mogren i P4 Extra.

Jag gjorde inget tips inför, jag skrev bara en etta på Marit Björgen. Sedan finns runt fyra åkare som gör upp om andra- och tredjeplatsen. 

Till det första skidbytet så överraskade bland annat svenskorna Charlotte Kalla och Anna Haag genom att hoppa över möjligheten till fräschare skidor.

– Det här kan vara lite taktik av Kalla som har sett pigg ut och varit framme och försökt skapa en lucka till övriga. Det kan vara ett taktiskt drag att nu gå stenhårt och dryga ut för att byta inför sista varvet, refererade expert Torgny Mogren under loppet.

Efter drygt halva loppet var Charlotte Kalla och polskan Justyna Kowalczyk ensamma bakom Marit Björgen.

Duon hade 14 sekunder ner till närmast jagande klunga. Men klungan, anförda av finländskorna Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski närmade sig. Gruppen var helt samlad inför de sista tio kilometerna.

– Man ser tydligt vad det gör med fräscha skidor. Nu har de varit inne i ett utförsparti igen och då tog gruppen bakom flera sekunder på en gång. Det är vad som är vitsen med att byta skidor – du får ett mycket bättre glid, sa Torgny Mogren. 

En pressad Charlotte Kalla ratade även den sista chansen att byta skidor. 

– Hon gick ifrån sin plan, tror jag. I läget som hon låg i så hade hon tappat för mycket tid av att byta skidor inför sista varvet. Hon chansar på att skidorna håller ett varv till. Det såg ut som att hon hade ett hyfsat glid, men ändå inte lika bra som de övriga som har bytt skidor, sa Torgny Mogren under loppet.

Kalla hängde trots sina slitna skidor bra med i den grupp på sex åkare som gjorde upp om platserna bakom Björgen.

Inför den sista lilla backen till upploppet gled dock bland annat Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen förbi, och svenskan fick nöja sig med att bli femma.

Charlotte Kalla har inte haft det lätt i Holmenkollens tremil. Även i dag blev det alltså ingen pallplats. Placeringarna de senaste åtta åren: 4, 4, 9, 6, 4, 4, 6, och nu 5.

– Det vill sig inte i Holmenkollens tremil för Kalla. Nu var det möjligen en liten taktisk miss med skidbytet som inte blev av. Hon fick sota för det in på stadion, säger expert Torgny Mogren.

Anna Haag slutade nia, 3.28 efter i mål. Linn Sömskar var 6.40 efter på en 23:e plats. Maria Nordström slutade på plats 30, Evelina Settlin på plats 33 och Sofia Henriksson blev 38:a.

Det som nu återstår av säsongen är nu Kanada-turnén i Quebec nästa vecka.

– Det ska bli riktigt kul med de distanser som körs där. Jaktstarten i fri stil där känns väldigt spännande, säger Charlotte Kalla.


RESULTAT

1) Marit Björgen, Norge, 1.22.59,2, 2) Krista Pärmäkoski, Finland, +2.05,8, 3) Kerttu Niskanen, Finland, +2.07,0, 4) Heidi Weng, Norge, +2.08,6, 5) Charlotte Kalla, Sverige, +2.11,7, 6) Justyna Kowalczyk, Polen, +2.12,9, 7) Aino-Kaisa Saarinen, Finland, +2.19,6, 8) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, +2.31,3, 9) Anna Haag, Sverige, +3.27,9, 10) Laura Mononen, Finland, +3.28,7.

Övriga svenska placeringar:

23) Linn Sömskar +6.40,4, 30) Maria Nordström +8.45,6, 33) Evelina Settlin +9.25,8, 38) Sofia Henriksson +11.03,9.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".