”Någon måste gå i bräschen mot det här”

7:39 min

Luis Suarez filmade till sig en straff när Barcelona vände och vann i Champions League. I Östers IF har man beslutat att bestraffa de spelare som försöker filma och lura domaren.

– Det här behövs, någon måste gå i bräschen, säger mittbacken Mario Vasilj som spelar i klubben.

Filmningar inom fotbollen har varit en het debatt på senare tid. Bland annat filmade Luis Suarez till sig en straff när Barcelona vände och vann åttondelsfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

– Generellt alla vi som håller på med fotboll, i alla fall jag, tycker inte om filmningar. Jag vill att vi ska ha fair play i fotbollen, det är ingen tvekan, säger förbundskapten Janne Andersson Radiosporten.

I Östers IF har man beslutat att bestraffa spelare som filmar och lurar domaren.

– Klart att det här behövs, någon måste gå i bräschen mot det här, säger Mario Vasilj som spelar i klubben.

Har du själv filmat någon gång?

– Det ligger inte i min natur att göra det, det kan jag svara ärligt på. Det är något man har med sig sedan man var liten och det är nog därifrån man måste börja. Att redan tidigt inte acceptera filmningar hos yngre.

David Johannesson, även han spelare i Östers IF, belyser också vikten av eget ansvar.

– Någonstans börjar det ju med sunt förnuft och hur jag agerar på planen. Att jag ska kunna gå rak i ryggen från vår arena och alla andra arenor vi besöker, säger han.

Radiosportens expert Richard Henriksson tycker att domarna allt för sällan ger varning för filmning.

– Jag tycker att domarna har ytterligare att göra i vad de kan påverka. Hur många gånger har man inte sett domare som vinkar med handen, att de ska resa sig och spela vidare.

Han tycker dessutom att en spelare som tilldelas straff eller frispark också ska kunna få ett gult kort emot sig.

– Jag tycker att det ska bli konsekvenser om man försöker förstärka situationen. Att en spelare som regelrätt får straff eller frispark också ska kunna varnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista