Amanda Zahui mot Spanien i EM-kvalet 2015.
Amanda Zahui mot Spanien i EM-kvalet 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT

Radiosporten möter: Svenska basketstjärnan Amanda Zahui

Amanda Zahui: "Jag har blivit tuffare"
3:01 min

Landslagscentern Amanda Zahui har gjort succé i basketens Euroleague. När en skada stoppade henne från en avgörande kvartsfinal, så tog det stopp direkt för hennes ryska lag Nadezda, men den svenska stjärnan är ändå nöjd. "Det här året har varit helt otroligt!"

Från bänken fick hon se Nadezda från Orensburg förlora mot Prag.

–Jag ville verkligen vara med på planen och hjälpa laget att vinna. Jag försökte ändå vara positiv och stötta mina lagkamrater, men visst var det tufft att stå utanför och se oss förlora, säger Amanda Zahui till radiosporten.

Succé är det ord som bäst beskriver hennes första säsong i Euroleague. I returligan blev hon tvåa och i poängligan slutade hon sjua.

 –Det här året har varit helt otroligt!  Jag har lärt mig massor och skaffat mig erfarenhet.

Framförallt tycker hon att det fysiska spelet utvecklats.

–Jag har blivit tuffare ute på planen och i takt med att självförtroende har blivit bättre så tar jag betydligt fler avslut under en match jämfört med tidigare.

Nu när laget är utslaget ur euroleague så är det fullt fokus  på den ryska ligan. Ikväll inleds slutspelet men själv vet inte Amanda Zahui när hon kan vara spelklar igen.

–Jag hade gärna spelat ikväll, men det går inte eftersom jag fått en sträckning i baksidan av låret, men förhoppningsvis kan jag vara med inom en snar framtid.

När säsongen i Ryssland är över så återvänder Amanda Zahui till den amerikanska proffsligan WNBA och New York Liberty.

–Jag kommer tillbaka som en ny spelare. Självförtroendet är bättre och jag hoppas på fler minuter och en större roll i laget.

–Med mitt spel i Euroleague har jag bevisat att jag kan spela mot dom bästa avslutar Amanda Zahui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".