Förhandlingar ska lösa VM-krisen i USA

USA:s ishockeydamer hotar med att bojkotta hemma-VM. Förbundet har svarat med att de i så fall plockar in andra spelare. Nu möts parterna i ett sista försök att lösa konflikten.

När de amerikanska hockeydamerna hotade med bojkott mot hemma-VM, för att få bättre villkor, svarade förbundet att man i så fall plockar in andra spelare.

Nu har parterna börjat förhandla.

Närmare 20 spelare och deras advokater mötte styrelsen i USA:s ishockeyförbund på måndagen i ett sista försök att nå en överenskommelse före VM-turneringen i Michigan som startar den 31 mars.

"Diskussionerna var givande och fortsätter under veckan med målet att nå en överenskommelse så att spelarna kan samlas för träningsläger före VM. Spelarna hoppas kunna spela och representera sitt land", skriver landslaget i ett uttalande.

Även förbundet kallar mötet för "produktivt", bekräftar de fortsatta diskussionerna och säger i ett uttalande att man hoppas att de spelare som är uttagna också ska spela i VM.

Landslagsspelarna har förhandlat under en lång tid för att få högre ersättning för landslagsspel.

Det amerikanska förbundet har betalat 1000 dollar per månad för halvåret runt OS. Övriga 42 månader mellan olympiska spel med VM och andra landslagsaktiviteter har stödet i praktiken varit noll.

USA Hockeys första bud i den infekterade frågan var en höjning av stödet runt OS till 3000 dollar per månad. Men fortfarande var stödet för den övriga tiden oförändrat, trots att spelarna förväntas komma till samlingar och hålla sig i form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista