Kaliese Spencer på 400 meter häck i Samväldesspelen 2014.
Kaliese Spencer på 400 meter häck i Samväldesspelen 2014. Foto: Peter Morrison/AP/TT

Jamaicanska friidrottsstjärnor riskerar avstängning

De jamaicanska friidrottsstjärnorna Riker Hylton och Kaliese Spencer riskerar att bli avstängda. Duon anklagas för att ha missat dopningstester.

Tidningen Jamaica Gleaner skriver att Riker Hylton och Kaliese Spencer har kallats till förhör för att ha brutit mot landets dopningsregler. De handlar inte om något positivt prov, utan båda anklagas för att ha ha brutit mot en paragraf som innebär att man ”undvikit, vägrat eller misslyckats med att lämna ett dopningsprov”.

Riker Hylton, som ingick i Jamaicas bronslag i VM-stafetten 2011, menar att det hela rör sig om ett missförstånd. 

– Jag hörde att jag skulle ha vägrat att göra ett test, men det är helt fel. Jag tränade inte alls förra året och jag hade en fotskada den morgonen. Jag satt bara och tittade på träningen eftersom jag inte kunde träna och såg JADCO-personerna där. Men ingen sa något till mig så jag gick när träningen var klar, säger han till Jamaica Gleaner.

Kaliese Spencer är välkänd på löparbanan. 29-åringen har vunnit 400 meter häck på Diamond League ett flertal gånger och tog VM-silver på 400 meter inomhus 2014. Hon har valt att inte kommentera saken i nuläget.

Jamaicansk friidrott har skakats av flera dopningsfall under de senaste åren. I januari åkte sprintern Nesta Carter fast för dopning, vilket ledde till att Jamaica – med bland annat Usain Bolt i laget – blev av med sitt stafettguld från OS 2008.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".