Första SM-finalen efter 17 år i klubben: ”Känns lite overkligt”

2:05 min

I 17 år har hon spelat i klubben. Nu på lördag spelar Malin Hedfors sin och Västerås allra första SM-final i bandy på damsidan.

– Det har varit en lång väg hit, säger Malin Hedfors till Radiosporten.

För även om herrlaget från Västerås är mesta mästare i Sverige, så har damlaget haft en betydligt längre och tuffare resa till finrummet.

– Det är en väldigt stor skillnad från när jag började i laget. Då var vi i högsta serien men det var klasskillnad mot topplaget, så det var inte ens tal om att ha målsättningen att gå till slutspel.

Men Västerås har blivit bättre och bättre för varje år och den här säsongen tog man hem grundserien och spelar nu final mot Kareby.

– Jag tror det är en kombination att vi haft kvar en stomme som varit väldigt bra defensivt samtidigt som vi fått rätt mycket spetskompetens i landslagsspelare och bra målgörare, säger Hedfors. 

I finalen väntar dubbla regerande mästarlaget Kareby. Men finalplatsen känns något oväntad även för dem eftersom flera nyckelspelare lämnade klubben efter guldet för ett år sen.

– Vi tappade fem starka spelare inför den här säsongen och även tränarna. Så det var lite ovisst. Det har varit tuffare väg hit, varje match har vi fått kriga för varje poäng. Så vi är jätteglad att vara här, men är inte nöjda. Vi vill försvara guldet, det är därför vi är här, säger Karebys Camilla Johansson till Radiosporten.

Damfinalen sänds i P4 Extra från klockan 11.00 och i SR Play. Herrfinalen mellan Edsbyn och Bollnäs sänds klockan 15.30 i Sportextra i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista