Hellmyrs: ”En form av hatkärlek”

3:26 min

Edsbyn mot Bollnäs. Ett av de hetaste derbyna inom svensk idrott och nu möts lagen i lördagens bandyfinal.

– Det är väl en form av hatkärlek, säger Bollnäs Per Hellmyrs.

Den som borde har bäst koll på rivaliteten mellan lagen är Per Hellmyrs. Han är född i Edsbyn och har flera SM-guld med klubben. Men nu spelar han final för Bollnäs, mot Edsbyn.

– Det är en otroligt speciellt match. Allting ställs på sin spets i en final. Det brukar ofta hetta till i derbyna och det kommer det göra nu också. Man unnar inte det andra laget att vinna, så det kommer bli lite gurgel.

Senast som två klubbar från Hälsingland möttes i en final var 1963, då Broberg besegrade Edsbyn. Ännu längre sen, närmare bestämt för 61 år sen var senast som Bollnäs vann SM-guld. Men Hellmyrs känner ingen extra press på att vinna det efterlängtade guldet.

– Vi känner inte att det är nu eller aldrig. Men det vore jäkligt kul för staden, supportrarna och klubben att få ta ett guld. Vi är kanske extra sugna på att vinna och kanske inte bara kan offra den ena armen utan även den andra, säger Hellmyrs.

För motståndet står Edsbyn som har fem SM-guld på 2000-talet. Hasse Andersson som varit med och vunnit SM-guld ser extra fram emot att få besegra just Bollnäs.

– Det ska bli superhäftigt, säger Andersson.

Intresset i Hälsingland för finalen är enormt. 30 bussar från Bollnäs och ett 20-tal från Edsbyn slussar fansen till Stockholmsarenan. Per Hellmyrs har känt av trycket hemma i Bollnäs.

– Det är galet, man kan inte gå nånstans utan att man pratar bandy. Det är sånt stort intresse, säger Hellmyrs.

15.30: Lyssna på Edsbyn-Bollnäs direkt i P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista