Pernilla Winberg om debuten i Damkronorna: ”Det var coolt”

6:04 min

Hon kallas för "den gamla damen" av förbundskapten Leif Boork. Och det har gått nästan femton år sen Pernilla Winberg gjorde landslagsdebut för Damkronorna, bara 13 år gammal, år 2002.

– Första campen var väldigt jobbig för mig när jag var så ung, jag fick näsblod direkt, berättar Pernilla Winberg för Radiosporten.

Det har blivit nästan 300 landskamper under totalt 14 landslagssäsonger för 28-åringen. Och främsta landslagsminnet är förstås OS-silvret i Turin 2006 efter att Damkronorna mirakulöst tagit sig till final.

OS-semifinalen mot USA stod 2-2 efter full tid. Lagen stod på två missar vardera i den avgörande straffläggningen när 16-åriga Pernilla Winberg klev fram och satte sin.

– Jag hade tränat på den straffen hela säsongen faktiskt så jag tänkte inte så mycket när jag fick chansen utan jag gick in och gjorde det jag skulle göra och sen efteråt var det mer ”wow vad hände?”.

Det var första gången ett lag utanför Nordamerika tog sig till final i en stor turnering. I OS-finalen blev det sen förlust mot Kanada men silvret är den största framgången i Damkronornas historia.

Pernilla Winberg är den enda spelaren från OS-silverlaget som fortfarande spelar i landslaget och nu blickar hon framåt mot en ny turnering, VM i USA som inleds den 31 mars.

– Vi har väldigt duktiga spelare som är med och det känns som att det är en stark trupp vi åker iväg med och det gäller att allting klickar så kommer vi göra bra ifrån oss.

Sverige möter Tyskland i VM-premiären den 31 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista