Foto: TT
USA:s hockeylag. Foto: Petr David Josek

I kväll avgörs USA:s VM-öde

I kväll ska USA:s ishockeyförbund rösta för om de går med på kraven från spelarna i damlandslaget som hotar med VM-bojkott. Om förslaget inte röstas igenom tyder mycket på att USA inte kan ställa upp med ett lag i hemma-VM som inleds på fredag.

Turerna har varit många efter att spelarna i USA:s damlag för en dryg vecka sedan hotade med VM-bojkott. Förhandlingarna med förbundet har pågått i 15 månader och parterna har inte närmat sig varandra. Spelarna vill ha bättre löner och bättre stöd av förbundet och förra veckan kom båda parter med olika bud.

I kväll kommer de 91 röstberättigade i USA:s hockeyförbunds exekutiva styrelse bestämma sig hur de ska göra, skriver ESPN.

”Vi hoppas att mötet kommer gå med på kraven. /../ Vi är tacksamma för allt stöd vi fått. /../ Låt oss skapa historia nu. Den här överenskommelsen har potential att bli en riktningsförändring för allihopa”, skriver damlandslaget i ett pressmeddelande.

Förbundet har inte velat tillmötesgå spelarnas krav utan har i stället jagat andra spelare. Men spelare på alla nivåer inom amerikansk hockey har vägrat ställa upp eftersom de stöttar landslagsspelarna i deras bojkott. I helgen hade förbundet endast hittat sex spelare som tackat ja efter att ha sökt igenom alla typer av amatörligor i landet.

Spelarna i USA:s damlandslag har även fått stöd från idrottare runt om i världen. Spelarfacken i NBA, NHL, MLS, damlandslaget i fotboll med flera har visat sitt stöd för spelarna som de tycker förtjänar bättre villkor. Hashtaggen #BeBoldForChange har använts om många idrottspersoner i sociala medier senaste veckan för att visa sitt stöd.

Ishockey-VM inleds i Plymouth i Michigan på fredag och USA är regerande mästarlag.

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".