USA:s ishockeydamer finns med när VM startar på fredag.
USA:s ishockeydamer finns med när VM startar på fredag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Svenska lagkaptenen hyllar USA:s damlag

Emilia Ramboldt: ”Det är jättestort”
1:10 min

Den uppmärksammade konflikten mellan USA:s ishockeyförbund och damlandslaget är löst. Lagets hot om att bojkotta hemma-VM är därmed över.

Damkronornas Emilia Rambolt hyllar de amerikanska spelarna.

– De har lyckas göra något som andra damlag bara drömmer om, jag tycker att det här är jättestort, säger Ramboldt till Radiosporten.

USA:s damlandslag hotade bojkotta VM i hemma i Plymouth, som inleds på fredag, om spelarna inte fick högre löner och bättre hjälp av förbundet.

Efter veckor av spekulationer och förhandlingar är parterna nu överens. Vad avtalet i detalj innebär har dock inte offentliggjorts, men USA:s lagkapten Meghan Duggan är nöjd. Enligt henne är ishockeyn den stora vinnaren.

– Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt och ishockeyförbundets ledning lyssnade, säger hon.

– Nu är det dags att vända blad. Vi ser fram emot att spela VM senare i veckan och ska försöka förvara vårt guld.

Det framgångsrika landslaget har haft stort stöd för sin kamp av andra amerikanska idrottare. Bland annat har NHL:s spelarfack NHLPA slutit upp, och spelaragenten Allan Walsh har på Twitter skrivit att amerikanska NHL-stjärnor har pratat om att bojkotta vårens herr-VM.

– Vi har kommit överens och hittat en kompromiss som innebär förbättringar för sporten, säger Jim Smith, ordförande i amerikanska ishockeyförbundet.

Han fortsätter:

– Vi ska blicka framåt nu. När vi tittar tillbaka på den här dagen kommer vi att se på den som en av de mest positiva i amerikansk ishockeyhistoria.

Sveriges förbundskapten Leif Boork, som är på plats i Michigan tillsammans med Damkronorna, tycker att den utdragna konflikten har hjälpt idrotten.

– Jag tycker att det är bra att de står upp för sina rättigheter. Det hjälper inte bara amerikanskorna utan också damidrotten generellt och damhockeyn speciellt. Det spiller över lite på oss andra nationer också, säger han till TT.

Emilia Ramboldt hoppas att det här kan ge en effekt även i Sverige.

– Jag hoppas att det kan komma en reaktion, det vore kul att tjäna lite pengar nu när man har spelat så himla mycket, säger hon.

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".