Henrik Lundqvist
New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Henrik Lundqvist om OS: ”För stor möjlighet att gå miste om”

Henrik Lundqvist: ”Alla jag pratat med vill åka”
6:04 min

Med mindre än ett år kvar till OS i Sydkorea är det fortfarande oklart om NHL kommer att släppa sina spelare. Svenske målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist hoppas på att få åka.

– Alla jag har pratat med vill åka, det är en otroligt häftig upplevelse för en idrottsman att vara om, säger Henrik Lundqvist.

Radiosporten träffar Henrik Lundqvist efter New York Rangers träning i Los Angeles. På träningen matchade målvakten klubblagets kläder med en blågul hjälm. Men frågan är om Lundqvist och Sverige-hjälmen får åka till OS i Pyeongchang nästa år.

För en vecka sedan sa NHL-kommissionären Gary Bettman till nyhetsbyrån Reuters att det inte pågår några förhandlingar med Internationella olympiska kommittén (IOK) om ett NHL-deltagande.

– Som läget är nu så ska man utgå från att vi inte åker, sa Bettman då.

Henrik Lundqvist förstår delvis NHL ägarnas argument mot ett OS-deltagande.

– Det är ju lite logistik att stänga ner ligan. Det är lång resa och jag förstår det där med skaderisken, men det är för stor möjlighet för hockeyn att gå miste om när man kan marknadsföra hockeyn som produkt, säger Henrik Lundqvist.

I dag kom dock uppgifter om att det internationella ishockeyförbundet går med på att betala resekostnaden för NHL-spelarna som åker. Internationella olympiska kommittén, IOK, menar däremot att klubbarna har ställt krav av en kommersiell karaktär. 

Lyssna på hela intervjun i ljudklippet.

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".