damkronorna förlust
Foto: TT Foto: Andreas Hillergren / TT

Förlust i VM-kvartsfinalen

Sara Grahn: "Det vart lite för tufft"
3:02 min

Damkronorna förlorade VM-kvartsfinalen mot Finland med 4-0. Sveriges tredje raka kvartsfinalförlust i VM.

Det blev ingen lyckad tillställning för Damkronorna i VM-kvartsfinalen mot Finland. Sverige var tillbakapressade från början och hamnade också i underläge i den femte minuten när Sara Säkkinen ensam framför svenska målvakten Sara Grahn kunde sätta 1-0 för Finland.

Det andra målet kom bara drygt en och en halv minut senare när finskorna i numerärt överläge utökade via Linda Välimäki.

– Det gick fort där ute. Det märks att de har mött lite bättre motstånd än vad vi har gjort. De hade otroligt mycket högre fart än vad vi har varit vana vid att spela i den andra gruppen, säger målvakten Sara Grahn.

Svenskorna drog på sig mycket utvisningar och i inledningen av den andra perioden fick Johanna Fällman bevittna Finlands 3-0 från utvisningsbåset.

Sverige spelade sen upp sig något i slutet av den andra perioden men ett tätt finskt försvar och få svenskor framför mål gjorde det ändå svårt att skapa de riktigt heta lägena.

– Vi var väldigt passiva. De fick åka runt lite som de ville i våran zon och då skapar ju det självförtroende hos dem såklart. Och sen sköt vi inte alls lika mycket som vi hade velat, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt till Radiosporten.

Halvvägs in i tredje perioden kom sen 4-0 för Finland när Susanna Tapani fick stå helt fri i slottet och avsluta. Det här var den tredje raka kvartsfinalförlusten för Damkronorna i ishockey-VM och nionde förlusten för säsongen mot Finland.

– Det är klart vi är besvikna. Men samtidigt är Finland ett världslag, de kan faktiskt vara med och slåss om guldet tror jag. De var bättre än oss idag helt enkelt och det har de varit under hela säsongen, säger förbundskapten Leif Boork.

Mer om Damkronorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".