Hård kritik riktas nu mot Leif Boork.
Hård kritik riktas nu mot Leif Boork. Foto: TT/SVT/Aftonbladet

Hård kritik mot Leif Boork efter Damkronornas uttåg ur VM: ”Dags att vinka farväl”

Maria Rooth till SVT: "Är en ledarskapsfråga"
0:20 min

Damkronorna hade aldrig någon chans mot Finland i VM-kvartsfinalen.
Nu är det många som kräver att Leif Boork sparkas från jobbet som förbundskapten.
”Nu måste han lämna över”, skriver till exempel Aftonbladets Mats Wennerholm.

Efter det svenska damlandslagets förlust med 0–4 mot Finland riktas – ånyo – hård kritik mot den svenska förbundskaptenen Leif Boork. I flera olika medier krävs nu hans avgång som svensk förbundskapten.

"Det är dags att vinka farväl till Leif Boork som svensk förbundskapten", skriver Aftonbladets Mats Wennerholm, och fortsätter lite senare i sin krönika:

”Leif Boork har inte fått svensk damhockey att lyfta under sin tid som förbundskapten. Den har snarare kraschlandat. Nu måste han lämna över till någon annan för att rädda det som räddas kan inför OS i Sydkorea om mindre än ett år."

"Och gör han det inte själv måste någon annan ta det beslutet."

SVT:s expert Maria Rooth, som var med under Sveriges storhetstid som kröntes med ett OS-silver 2006, är av samma åsikt som Wennerholm:

– Jag tycker inte att han kan vara kvar. Det är spelare hemma, som skulle göra det här laget betydligt bättre, och det är en ledarskapsfråga. Här är tre, fyra namn som inte kommer överens med Boork, sade hon i samband med matchen, och fortsatte:

– Jag tycker att det behövs en förändring.

NSD:s krönikör Pelle Johansson är en annan som sågar Boork:

"Det här är fakta: Sverige har sin skickligaste, snabbaste, spetsigaste och mest vältränade generation hockeydamer någonsin. Det här är också fakta: Inte en enda av dem blir ens lite bättre när de sätter på sig landslagströjan", skriver han, och fortsätter:

"Det säger något om ledarskapet och arbetsmiljön som finns i Damkronorna. Jag vågar inte slå fast att en ny huvudansvarig skulle ge några snabba resultat – men så länge Leif Boork är förbundskapten kan jag garantera att ingenting kommer att förändras." 

"Nu är det upp till hockeyförbundet att visa att det tar sin damverksamhet på allvar".

Fråga

Relaterat

Mer om Damkronorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".