Riksidrottsförbundet vill att Falun ska arrangera OS-backhoppningen 2026.
1 av 2
Riksidrottsförbundet vill att Falun ska arrangera OS-backhoppningen 2026. Foto: TT
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
2 av 2
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: Henrik Montgomery/TT

SOK säger nej – men RF vill se Falun i OS-ansökan

Björn Eriksson: "Måste använda de anläggningar man har"
0:53 min

Sveriges olympiska kommitté vill inte ha med Falun i ansökan till OS 2026. Men Riksidrottsförbundet står inte på SOK:s sida.

– Vi tror att man måste ha respekt för att det är hållbart. Man måste använda de anläggningar vi har och det står en perfekt utrustning av sånt för hoppning och några andra grenar om man använder sig av Falun. Jag tror att vi får tänka lite på ekonomin och att hushålla med resurser, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Radiosporten.

I remissvaret som Riksidrottsförbundet, RF, lämnade i dag står att nya anläggningar kan byggas om det finns ett högt efterbruksvärde.

Till skillnad från RF vill inte Sveriges olympiska kommitté, SOK, ha med Falun i OS-ansökan.

– Att sprida spelen till tre orter påverkar konceptets internationella konkurrenskraft negativt, skrev SOK i remissvaret.

Björn Eriksson ser inte poängen i SOK:s svar.

– För det första tror jag inte på det, tidigare har det beslutats att man ska satsa på hållbarhet och jag tror att man även internationellt menar allvar med det, säger Eriksson.

Stockholm Stad, som har gjort utredningen av möjligheterna för ett OS i Sverige 2026, föreslog att OS skulle arrangeras i Stockholm och Åre men med backhoppning i Falun.

Sommaren 2018 ska en anmälan för att bli OS-kandidatstad lämnas in till Internationella olympiska kommittén, IOK.

Relaterat

Mer om OS 2026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".