Karl-Erik Nilsson har valts in i Uefas exekutivkommittén.
Karl-Erik Nilsson har valts in i Uefas exekutivkommittén. Foto: Marcus Ericsson/TT

Karl-Erik Nilsson: Vill man vara med nu får man rätta in sig i den nya tiden

Karl-Erik Nilsson i stor intervju med Radiosporten
11 min

I veckan valdes Karl-Erik Nilsson, ordförande för det svenska fotbollförbundet, in i Uefas innersta krets exekutivkommittén. När han kom hem till Sverige igen träffade Radiosporten honom för att prata om vad han ska uträtta i Uefa, hur damfotbollen ska få mer plats och om man verkligen kan förändra kulturen inom toppfotbollen när flera av dom gamla namnen fortfarande finns kvar i styrelserummen.

Karl-Erik Nilsson fick hela 50 röster (av 55 möjliga) när han valdes in i Uefas innersta krets, flest av alla. Förklaringen till populariteten? Svenska värderingar inom idrotten är på modet i hela Europa, enligt Nilsson.

– Förr har man tyckt att vi har varit för noggranna och lite ”bror duktig” men idag är det modernt och det känns gott, säger Nilsson till Radiosporten efter att precis ha kommit hem till Sverige igen efter utnämningen.

Radiosportens reporter Paul Zyra och fotbollsexpert Richard Henriksson träffar Karl-Erik Nilsson i Trelleborg inför damlandslagets landskamp mot Kanada. Just damfotbollen är ett viktigt fokus för Sverige när förbundet jobbar i Uefa, enligt Karl-Erik Nilsson.

Damfotbollens villkor måste förändras, men inte bara det. Förändringsarbetet ska pågå brett inom den europeiska toppfotbollen menar Nilsson.

Enligt den svenska ordföranden blåser förändringens vind inom Uefa just nu, men frågan är vad som kan förändras så länge samma människor sitter kvar runt styrelseborden?

Nilsson pekar på två beslut som fattades på senaste kongressen, som både bör leda till förändringar i Uefas sätt att arbeta.

– Du får inte sitta mer än tolv år längre. Man sitter inte för evigt som det kunnat vara ibland förr, säger Nilsson och lägger till ytterligare en förändring:

– Du måste också ha en aktiv roll i ditt eget förbund. Förr fanns folk som var ”luftlandsatta”. Ska du finnas där måste du veta vad man sysslar med i vardagen.

Men hur är det med den kvinnliga representationen? Nuläget ger inte någon ledtråd om att den kraftfullt mansdominerade fotbollen kommer att förändras.

Det fanns tolv kandidater inför kongressen och tolv var män. Varför har det blivit så?

– Det är den långa historien och traditionen. Det är inget nationsförbund i Europa som har en kvinnlig ordförande, och du måste vara ordförande, vice ordförande eller generalsekreterare för att vara valbar. Det kommer att ta tid men nu finns det i alla fall en insikt i alla förbund. Det har det inte funnits fram till alldeles nyligen. Jag är hoppfull men det kommer att ta tid.

I veckan har det irländska fotbollförbundet uppmärksammats sedan dom hamnat i konflikt med landslaget på damsidan.

Landslagsspelarna strejkade från ett träningspass på senaste samlingen efter att på en stor presskonferens berättat om vilka villkor som gäller för dom när dom kallas till landslagsuppdrag. Enligt en av spelarna behandlas laget som ”smuts i skon” av det irländska förbundet. Exempelvis har dom tvingats byta om på offentliga toaletter.

Generalsekreteraren i förbundet, John Delaney, utsattes för tuff kritik. Delaney finns också i Uefas exekutive kommitté med Nilsson.

– Jag pratade med John om detta igår. Dom har löst frågan nu och han [John Delaney] var synnerligen aktiv. Men detta är inte alls någon bra signal, säger Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Delaney valdes in i Uefa-kommittén samtidigt som Nilsson (näst flest röster). I irländsk press har hans höga ersättning många gånger uppmärksammats då han haft en årslön på cirka fyra miljoner kronor om året hos det irländska förbundet. Som medlem av Uefas exekutiva kommitté får man en ersättning på cirka en miljon kronor per år (100 000 Euro).

Många experter på reformarbete menar att man måste få in ”nytt folk”. Samtidigt finns fortfarande exempelvis Ángel María Villar Llona kvar (vice president precis som Nilsson), han ville inte samarbeta med den så kallade Garcia-rapporten som tillsattes efter alla skandaler inom Fifa. John Delaney och irländska förbundet tog emot pengar från Fifa som ”plåster på såren” efter att dom missat VM på grund av en uppmärksammad domarmiss. Dom pengarna blev kända först långt senare. Hur ser du på att det är så?

– Irländska förbundet fick pengar som kompensation. Jag tycker inte att den första delen hör ihop med Villar Llona. Ángel María Villar Llona var i konflikt i sin Fifa-roll. Det har dom rett ut, men det är inga bra signaler. Men han har rättat in sig i ledet, säger Karl-Erik Nilsson.

Relaterat

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".