E-sport ingen sport förrän tidigast 2019 – godkänns inte av Riksidrottsförbundet

E-sporten vill bli erkänd som idrott. Men nu drar Riksidrottsförbundet i handbromsen, och godkänner inga nya idrotter förrän tidigast 2019.
– Vi är förvånade och besvikna, säger Svenska e-sportförbundets ordförande Alexander Hallberg.

Riksidrottsförbundet vill se över kriterierna för hur man definierar vad som är en idrott, och föreslår att de befintliga medlemsansökningarna återremitteras till RF-stämman 2019.

– Vi är 71 medlemsorganisationer, långt fler än i till exempel Danmark och Finland. Vi måste stanna till och fundera på "vad är definitionen för att få vara med?", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Efter översynen av kriterierna kan det också bli så att RF tvingas ta ställning till om man rentav måste utesluta några av de redan invalda förbunden.

Bland de tio förbund som hoppades tas upp i RF i år fanns bland andra Svenska bridgeförbundet, Svenska islandshästförbundet och Svenska e-sportförbundet.

– Om det skulle landa i att exkludera oss så tror jag att ett antal nuvarande medlemmar riskerar att uteslutas. Min bedömning är inte att det är en fråga om om, utan om när, vi blir sedda som en reguljär idrott, säger e-sportförbundets ordförande Alexander Hellberg.

Han vill fortsätta jobba för att e-sporten ska bli en del av RF och öppnar för ett samarbete.

– Vi vill hjälpa RF i arbetet med att omdefiniera idrotten. Det finns mycket som den reguljära idrottsrörelsen kan lära genom att se på hur e-sporten är organiserad. Jag hoppas att vi landar i en tydlig definition, som förhoppningsvis innefattar e-sport.

Björn Eriksson säger varken bu eller bä om e-sportens del i ett framtida RF.

– Det är en spännande och viktig debatt. Men jag tror att man gör ett misstag om man på gamla kriterier försöker fatta beslut för en serie ansökningar där man är oklar på vad som ska gälla, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista