2011-04-01 Roland Nilsson. Foto: Andreas Hillergren/Scanpix
Roland Nilsson. Foto: Andreas Hillergren/Scanpix

Roland Nilsson tar över U21-landslaget

Roland Nilsson: ”Väldigt inspirerande”
1:43 min

Roland Nilsson blir ny förbundskapten för U21-landslaget. VM-hjälten från 1994 tar över efter Håkan Ericson.

– Hedrande och jättekul att få jobba vidare med våra framgångsrika kullar av landslagsspelare, säger Nilsson till förbundets hemsida.

Sommarens EM-slutspel i Polen blir Håkan Ericsons sista uppdrag som förbundskapten för det svenska U21-landslaget efter nästan sex och ett halv år vid posten. Därefter tillträder Roland Nilsson som i dag är förbundskapten för ungdomslandslagen.  

– Dels är det en hedrande och jättekul att få jobba vidare med våra framgångsrika kullar av landslagsspelare, som också snart ska ta nästa steg. Dessutom är det en inspirerande utmaning att jobba vidare med de framgångar som U21 och Håkan Ericson redan åstadkommit, säger Roland Nilsson till förbundets hemsida.

Som spelare har Nilsson bland annat 116 landskamper på meritlistan samt ett VM-brons från 1994. I tränarsammanhang har 53-åringen varit huvudansvarig i klubbar som Malmö FF och FC Köpenhamn.

– Det här bygger på hans meriter och erfarenheter och vi tycker att han som person och det han står för matchar de krav och förväntningar som ligger på en U21-förbundskapten. Den primära uppgiften är ju att få fram framtidens A-lagsspelare, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Radiosporten.

Var han förstahandsvalet? 

– Vi har fått den förbundskapten som vi vill ha.

Håkan Ericson förde U21-herrarna till ett sensationellt EM-guld 2015 men fick i vintras beskedet att förbundet inte tänkte förlänga hans kontrakt.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".