Nordenskiöldsloppet, skidbacke
Nordenskiöldloppet. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull Content Pool

Världens längsta skidlopp är igång

Starten har gått i det arrangörerna kallar världens längsta skidtävling, Nordenskiöldsloppet. Deltagarna ska avverka 22 mil från Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka.

Det var runt 10 minusgrader när starten gick klockan sex i morse i byn Purkijaur utanför Jokkmokk, enligt Norrländska Socialdemokraten.

Någon gång i eftermiddag väntas de första åkarna gå i mål, men ultraloppet väntas pågå hela natten. Maxtiden är 30 timmar.

Loppet arrangerades första gången av polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld 1884. Sedan dess låg det i träda fram till förra året, även om en del kortare tävlingar under namnet Nordenskiöldsloppet hölls under 1980-talet. Eftersom loppet förra året kortades till 20 mil på grund av blidväder och osäkra isar, så är årets arrangemang det första med originalsträckningen.

Förra året var det 335 personer från 17 olika länder som kom till starten. Tidigare i veckan var det 320 personer från 18 länder anmälda till de 500 platserna, skriver tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".