Foto: Maja Suslin / TT
Foto: Maja Suslin / TT

Skidförbundet går emot SOK i OS-ansökan

Skidförbundet: "Fokus är på var man kan ha världsklasstävlingar"
0:50 min

En utredning från det Svenska Skidförbundet ger stöd för att Falun ska vara medarrangör i det vinter-OS Sverige vill arrangera 2026, vilket går emot vad Sveriges olympiska kommitté föreslagit.

Tidigare har Sveriges olympiska kommitté (SOK) klargjort att tre olika huvudorter i arrangemanget skulle urvattna OS-spelens koncept. Därför vill SOK inte ha med Falun i Sveriges OS-ansökan. Men Stockholm stads utredning får stöd av Svenska skidförbundet. 

– Deras (Stockholm stads) idé fungerar väldigt väl för att ha världsklasstävlingar, säger Svenska skidförbundets Ola Strömberg, som vidare ifrågasätter SOK. 

– Man måste väga hur mycket svagare det blir kontra den hållbarhetsaspekt som också finns. Hållbarhetsaspekten handlar om att använda så många befintliga anläggningar som möjligt, säger förbundsdirektör Ola Strömberg till Radiosporten. 

"Vi ser Lugnet-området och hoppbackarna i Falun som en utmärkt arena för backhoppning och nordisk kombination som håller högsta internationella klass.

Utöver detta har inte något konkret hållbart alternativ, för oss att ta ställning till, presenterats av utredningen."
Detta skrev Svenska skidförbundets förbundsordförande Mats Årjes och förbundsdirektör Ola Strömberg i ett pressmeddelande. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".