Krivoshapka har erkänt dopning.
Krivoshapka har erkänt dopning. Foto: Vesa Moilanen

Första ryska friidrottarna som erkänner dopning

Fem ryska friidrottare medger att de dopat sig. Det hoppas det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) ska hjälpa dem att få börja tävla internationellt igen.

– Det är första gången som våra friidrottare erkänner dopning och även de första fallen som gäller omtestning av tidigare prover, säger Rusafs antidopningskoordinator Jelena Jikonnikova.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa Rusaf att förbättra sin image.

De fem som erkänt dopning, sedan omtester gjorts från OS 2012 och VM 2013, är diskuskastaren Anna Bulgakova, 400 meterslöparen Antonina Krivosjapka, kulstötaren Jevgenija Kolodko, diskuskastaren Vera Ganejeva och stavhopparen Dimitrij Starodubtsev. Krivosjapka var med i stafettlaget som tog silver på 4x400 meter i OS 2012 och guld på samma distans i VM 2013, där hon även tog brons på 400 meter. Kolodko tog silver i London 2012, i EM 2014 och i inomhus-EM 2013.

Rysk friidrott har varit avstängd internationellt sedan november 2015 efter att den stora dopningsskandalen började rullas upp. De flesta ryska friidrottarna missade OS i Rio i fjol och kommer inte heller att kunna tävla i VM i sommar. Bara tolv stycken har fått klartecken att tävla under neutral flagga.

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".