New England Patriots och Donald Trump.
New England Patriots och Donald Trump. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Flera Super Bowl-vinnare nobbade Trump

När Super Bowl-vinnaren New England Patriots gästade Vita huset och president Donald Trump valde flera av lagets profiler att bojkotta mötet.

Flera profiler i det Super Bowl-segrande amerikanska fotbollslaget, New England Patriots, valde att nobba det sedvanliga segerbesöket i Vita huset och ett möte med president Donald Trump.

När laget vann 2015 dök 50 spelare upp till mötet i Vita huset med dåvarande presidenten Barack Obama. I år var antalet spelare 34.

En del spelare som inte följde med till Washington gjorde det av politiska skäl. Bland dem fanns den defensive tacklaren Alan Branch.

– Jag kan inte föreställa mig att åka dit för att sedan komma hem och umgås med mina barn och låtsas som att allt är okej, säger Branch till The Boston Globe.

Framför allt gällde det Trumps kommentarer i en ljudupptagning där han bland annat pratade om kvinnor och att ta dem på könsorganet.

Jag har aldrig i hela mitt liv hört eller pratat sådär i ett omklädningsrum

Trump bad senare om ursäkt för sitt språkbruk och menade att kommentaren endast var ”omklädningsrumssnack”. Något som Patriots Alan Branch inte vill kännas vid.

– Jag har aldrig i hela mitt liv hört eller pratat sådär i ett omklädningsrum, och min kommande säsong är min elfte. Sättet han pratade på, så aggressivt. Jag hade aldrig hört det sägas så. Jag är obekväm med det, säger Branch.

Branch är en av fem spelare som valde att inte följa med till Vita huset av uttalade politiska orsaker. De andra fyra var Martellus Bennett, LeGarrette Blount, Devin McCourty och Chris Long.

På Twitter har det cirkulerat en bild som visar skillnaden mellan 2015 – förra gången som Patriots var mästare och hälsade på i Vita huset – och årets besök.

Man ser tydliga skillnader i antalet personer som är med på bilden – men New England Patriots skriver på sin Twitter att bilden är missvisande. Detta då även medarbetare inom klubben fanns med vid trappuppgångarna.

Faktum kvarstår dock att 50 spelare fanns med i Vita huset 2015 jämfört med 34 i år, något som en talesperson för Patriots bekräftat för The New York Times.

Patriots ägare Robert Kraft, som är en vän till Donald Trump, säger att han inte förstår varför medierna gör en sak av att spelare bojkottar besöket.

– Det är här vårt femte Super Bowl på de senaste 16 åren och varje gång vi har haft förmånen att få komma till Vita huset har ett dussin av våra spelare inte gått. Det här är första gången det har uppmärksammats i media, säger han till The Today Show enligt Dagens Nyheter.

Donald Trump framhävde under valkampanjen sin vänskap med Patriots största stjärna, quarterbacken Tom Brady. Brady som inte fanns med i Vita huset 2015 dök inte heller upp denna gång. Orsaken var av personliga skäl.

New England Patriots svarade i februari för en bragd när laget vände underläge på 25 poäng mot Atlanta Falcons och vann Super Bowl.

Tidigare hade det aldrig hänt att ett lag ens vänt ett ett tiopoängsunderläge. Patriots gjorde 31 raka poäng och vann efter förlängning med 34-28 – och säkrade lagets femte titel.

Mer om Trump och idrotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".