Anders Valentin om Zlatans skada

Landslagsläkaren om en Zlatan skada: "En promille"

Landslagsläkaren om skadan: "Risken är att det är mer"
2:54 min

Landslagsläkaren Anders Valentin om Zlatan Ibrahimovic ovanliga skada. 

– Är kanske en promille i fotbollen, säger landslagsläkaren Anders Valentin till P1 Morgon.

Zlatan Ibrahimovic landade illa i förra veckans kvartsfinal i Europa League mot Anderlecht och missar resten av säsongen. 

I går uttalade sig Manchester United tränaren José Mourinho att svensken är i USA för att operera sitt skadade knä.

Landslagsläkaren Anders Valentin känner till läkaren och är positiv. 

– Han är erkänt bra, har lång erfarenhet och har gjort mycket forskning. Det är ett av få riktigt toppcentra i världen, säger Valentin till P1 morgon.

Många har ifrågasatt om Ibrahimovic verkligen kan komma tillbaka efter skadan – med tanke på hans ålder. Men Zlatan själv är fast beslutet om att komma tillbaka: "Jag kommer gå igenom detta precis som allt annat och komma tillbaka ännu starkare", skrev han på sitt Instagram-konto i måndags. 

Anders Valentin säger att det inte är helt omöjligt att komma tillbaka men är rädd för att det är värre än befarat. Nu finns det tecken på att det både är främre och bakre korsbandet som är av. 

– Risken är att det är mer än främre korsbandet det kan vara bakre korsband och i värsta fall lite mer än det. Då blir det naturligtvis lite mer komplicerad situation, svårare operation och lite längre rehab men det är inte alls omöjligt att få ordning på det. 

Inom fotbollen är det ovanligt med en sådan skada som svensken åkt på. Enligt landslagsläkaren är chansen mycket liten att Zlatan Ibrahimovic spelar fotboll igen.  

– Nu vet vi inte exakt vad det är men en sådan komplicerad skada vi pratar om, med bägge korsbanden som är av, är kanske en promille i fotbollen. 

Relaterat

Mer om Zlatan Ibrahimovic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".