Det ser inte ut att bli något OS i Stockholm 2026.
1 av 2
Det ser inte ut att bli något OS i Stockholm 2026. Foto: TT/Radiosporten
Emilia Bjuggren (S) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd och Karin Wanngård (S).
2 av 2
Emilia Bjuggren (S) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd och Karin Wanngård (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholm stad säger nej till OS 2026

Karin Wanngård (S): Själv övertygad att OS skulle vara bra
2:56 min

Stockholm stad kommer inte gå vidare med sin ansökan om OS 2026.

– Tyvärr saknar vi en bred politisk majoritet, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad till Radiosporten.

Stockholm stad säger nej till att ansöka OS 2026. Det meddelade Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande, på onsdagen, trots att partiet tidigare uttryckt stor önskan om att arrangera olympiska liksom paralympiska tävlingar.

– Jag är ju positiv till ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm men tyvärr saknar vi en bred politisk majoritet. Vi har tagit fram en utredning och fått remissvar men fortfarande är det bara Socialdemokraterna som är positiva. Och då kan vi inte gå vidare men ansökan tyvärr,  säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad till Radiosporten.

Internationella olympiska kommittén, IOK, är mitt inne i stora regelverksförändringar och kan inte ge besked om hur stort ekonomiskt stöd arrangörsstaden kan få.

– Klart att det spelar in för partierna som tvekar kring OS och Paralympics. Vi har inte sett detaljerna i regelverket och första OS som är uppe och rullar kring regelverket är ju sommar-OS och Paralympics 2024. Efter att man sett hur den nya agendan fungerar kring ett OS, att det ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart, hoppas jag att fler partier vågar ta ställning, säger Wanngård.

Var underlaget från IOK tillräckligt bra för er?

– Jag är så fast och fullt övertygad om att vi behöver arrangemang för att det ska gå bra för näringslivet.

Moderaternas Anna König Jerlmyr är besviken över sättet Socialdemokraterna hanterat den avbrutna OS-ansökan.

– Det är anmärkningsvärt och förvånande hur Socialdemokraterna väljer att meddela de politiska partierna via medier. Vi talades vid förra veckan och då ställde vi en rad följdfrågor om ekonomiska risker och kalkyler. Vi vill ha garanti på att kostnaderna inte skenar iväg och i stället för svar möts vi av beskedet att ansökan är avslutad och det tycker jag är olyckligt.

Däremot lämnas en öppning för att möjligtvis ansöka om vinter-OS fyra år senare, 2030.

Miljöpartiet menar att det finns för många osäkerhetsfaktorer för att ansöka om ett OS till Stockholm. De skriver i ett pressmeddelande att de anläggningar som behöver byggas riskerar att påverka naturen och miljön negativt.

– Vi ser också stora risker med att evenemanget inte kommer klara de miljö- och klimatkrav som staden har satt upp, säger Miljöpartiets gruppeldare i Stockholm, Daniel Helldén.

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) säger i ett skriftligt uttalande till TT att han respekterar Stockholms beslut att avbryta arbetet med en eventuell OS-ansökan.

”Regeringen har haft beredskap för att hantera förfrågningar om garantier inför vinter-OS och Paralympics 2026, men vi har också varit tydliga med att det är Stockholms stad som måste fatta sitt beslut först.”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson respekterar beslutet.

– Jag tycker att det är tråkigt men jag har full respekt för det. Vi har sagt från idrottens sida att stadens bedömning har förtur och inte vår, säger han till Radiosporten. 

OS 2030 är det möjligt om OS 2026 hamnar i Europa?

– Jag tror det beroende på att det finns en stämning ute att det varit lite mycket länder som har andra typer av statsskick, av mer auktoritär karaktär Så det finns ett behov av att solida demokratier söker. 

Fråga

Mer om OS 2026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".