Luleå försvarade SM-guldet.
Luleå försvarade SM-guldet. Foto: Robert Nyholm/TT

Luleå tog fjärde raka SM-guldet

Allis Nyström, Luleå: "Så mycket känslor"
0:55 min

Luleå är svenska mästare i basket för fjärde gången i rad. Allis Nyström klev fram när hemmalaget vände i den andra halvleken och besegrade Umeå med 71–65.

– Att vi gör det här är helt otroligt, säger Allis Nyström till Radiosporten.

Underläget var 13 poäng en bit in i den tredje perioden men då kom vändningen. Man vann den tredje perioden med 21–10 och inledde sedan den fjärde med att göra 13–2 på guldtippade Umeå.

– Vi sa i halvtid att vi måste samla oss och inte stressa upp oss. Sen att vi gör det här, det är helt otroligt, säger Allis Nyström till Radiosporten.

Nyström klev fram när det som bäst behövdes och satte några viktiga skott. Totalt blev det 18 poäng för Nyström som dessutom plockade elva returer.

– Det är så mycket känslor nu, shit. Jag är så stolt över det här laget, som vi kämpar och krigar, säger hon.

När Umeå och Martina Stålvant missade en trea med minuten kvar att spela var ledningen sju poäng för Luleå och SM-guldet säkrat.

– Sista minuten, då kunde man verkligen börja fira, säger Nyström.

Försvaret blev en viktig nyckel när Luleå säkrade guldet efter 3–1 i matcher.

– Vi hittar en väg att komma tillbaks och vi får stopp i försvaret, det är där vi vinner matchen. Jag är bara så stolt över tjejerna, säger coachen David Visscher.

Inför 2 700 åskådare fick kapten Anna Barthold lyfta pokalen för fjärde året i rad.

– En underbar känsla. Det har varit en lång säsong men vi har trott på oss hela tiden. Det var nog många som trodde att Umeå skulle slå oss med 3–0 i finalen men vi har fantastisk lagmoral, mental styrka och genuin glädje för varandra, säger Barthold.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".