Sverige förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint.
Sverige förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint. Foto: TT

Klüft och Kallur kan bli av med sina rekord

Karin Torneklint: "Farligt att dra alla över en kam"
1:42 min

Carolina Klüft, Susanna Kallur och Patrik Sjöberg kan alla bli av med sina rekord. Det europeiska friidrottsförbundet, EAA, har accepterat ett förslag på att alla Europarekord inom friidrotten kan strykas för att höja sportens trovärdighet.

Förslaget ska vidarebefordras till det internationella friidrottsförbundet, IAAF, och kan komma att inkludera världsrekord, skriver det europeiska friidrottsförbundet i en kommuniké på sin hemsida.

"Det vi föreslår är revolutionerande, inte bara för att de flesta världs- och europeiska rekorden bytas ut, också för att vi vill höja bestämmelserna för ett rekord, till en nivå där alla kan vara övertygade om att allt har gått korrekt till."

Flera steg måste uppfyllas för att ett rekord ska erkännas, enligt förslaget:

1. Prestationen uppnås vid tävlingar på en lista över godkända internationella evenemang där högsta standard av bedömning och teknisk utrustning kan garanteras.

2. Idrottaren har godkänt att genomföra ett antal dopningskontroller under de månader som föranledde rekordet.

3. Dopningsprovet som tagits efter att rekordet lagrats är tillgängligt för omprövning i 10 år.

Enligt det nya förslaget ska samtliga rekord satta före januari 2018 kallas för ”gamla Europarekord” och hamna på en separat lista.

Genomförs förslaget kommer Carolina Klüfts sjukampsrekord från 2007 att strykas liksom Patrik Sjöbergs höjdhoppsrekord på 2,42 från 1987.

Bland inomhusrekorden kan Susanna Kallurs 7,68 på 60 meter häck komma att ryka och detsamma gäller Kajsa Bergqvists höjdhoppsrekord på 2,08 och Abeba Aregawis rekord på 1 500 meter.

Förbundskapten Karin Torneklint nåddes av informationen i morse, när förslaget ännu inte var bekräftat av EAA.

– Vi fick reda på det genom tidningarna, att det finns en sånt förslag någonstans. Men vi vet inte alls vad som ligger bakom den tanken så det är väldigt svårt att ha några synpunkter på det. Men rent generellt är vi väldigt stolt över våra svenska rekord som vi har så det känns lite främmande just nu, säger svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till Radiosporten.

Hur troligt tror du att det är att rekorden stryks?

– Jag tror inte att det är så troligt trots allt. De finns många rekord som faktiskt är slagna och tagna av helt odopade så det hoppas jag att man tänker till på i så fall. 

Är det här rätt väg att gå?

– Man måste väl alltid fundera på om några rekord är slagna av de som inte varit okej och då ska man ta bort de rekorden men jag tror att det är väldigt farligt att dra alla över en kam. Men det är absolut bra att vi jobbar hårt och tufft mot dopning, det har jag ingenting emot. Det ska bli spännande att se vad de har labdat i, för det vet man inte än.

Även Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar ifrågasätter förslaget.

– Det här känns som ett långskott. Vi måste utgå ifrån att rekorden är satta på rätt sätt. Skulle jag drabbas av det här skulle det kännas som att jag misstänkliggörs, säger Zalar. 

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".