Kajsa Kling kommer att ingå i en träningsgrupp med fyra andra svenskor.
Kajsa Kling kommer att ingå i en träningsgrupp med fyra andra svenskor. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Vi breddar fart-delen ganska tydligt”

Kajsa Kling har varit en av få fartspecialister i Sveriges alpina landslag. Men nu väljer man att göra en fartsatsning och Kling kommer tillsammans med fyra andra att ingå i träningsgruppen med inriktning fart.

– Fartsatsningen gör vi för att se resultat på lite längre sikt. Det är inte nödvändigtvis för säsongen som kommer utan snarare på flera års sikt. Planen är att vi vill försöka att starta med två stycken damer i de flesta farttävlingarna i världscupen, säger huvudtränaren för damlandslaget Lars Melin i ett pressmeddelande. 

– Hela känslan är att vi breddar fart-delen ganska tydligt, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef.

Utöver Kajsa Kling kommer träningsgruppen att bestå av Lisa Hörnblad, Helena Rapaport, Lin Ivarsson och Fanny Axelsson

– Tidigare har Kajsa åkt runt och tränat mycket på egen hand men i år kommer de till stor del träna tillsammans, säger Melin.

På herrsidan finns ingen renodlad fartgrupp utan en grupp där tekik och fart kombineras.

Totalt är 31 åkare uttagna till landslagets träningsgrupp, 16 herrar och 15 damer.

– Det är en mycket större trupp än vad vi haft på många år det går i linje med att vi ska öka konkurrenskraften i alla discipliner, säger Eliasson Winter.

Truppen ska fastställas den 9 maj och kan fortfarande komma att kompletteras med ytterligare åkare.

Annars är det många bekanta namn som har tagit ut till landslagets träningsgrupp. André Myhrer, Mattias Hargin och Matss Olsson åtwerfinns bland herrarna och på damsidan är bland andra Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner uttagna.

Dessutom tillkommer två tränare, Per Jonsson ska vara tränare för damernas fartgrpp och Stefano Casalino som ska vara involverad i herrarnas teknik/fart-grupp.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".