Nicklas Bäckström blev målskytt i nattens match.
Nicklas Bäckström blev målskytt i nattens match. Foto: BRUCE BENNETT

Washington vann efter svenskmål

Med kniven på strupen klev Washingtons storstjärnor fram och såg till att hålla liv i matchserien mot Pittsburgh. Två svenskmål och en stark tredje period gjorde att Washington kunde vinna med 4-2.

Washingtons tränare Barry Trotz var inför nattens möte med Pittsburgh väl medveten om att lagets storstjärnor – Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström och målvakten Braden Holtby – inte levererat på den höga nivå i slutspelet som man gjort under grundserien.

Trotz tog också till rätt så drastiska åtgärder och splittrade radarparet Bäckström Ovetjkin och flyttade upp André Burakovsky till förstakedjan. Det gav utdelning, framför allt i tredje perioden då lagets storstjärnor verkligen levererade.

– Vi gjorde om lite i kedjorna för att få lite nytändning och det kändes som att det funkade bra i dag, säger Nicklas Bäckström till TT efter matchen.

Bäckström fick kampera ihop med André Burakovsky och svenskarna svarade också för var sitt mål och låg bakom matchvändningen i början av tredje perioden. Även Burakovsky pekar på insatsen av lagets mer erfarna spelare som helt matchavgörande.

– Det är fantastiskt att se att de kliver fram på det här sättet när vi som mest behöver det, det gjorde skillnaden i dag, säger han och får medhåll av Nicklas Bäckström:

– Vi har pratat om att vi erfarna måste träda fram, särskilt i sådana här täta och avgörande matcher.

Efter en stark andra period var det ändå Pittsburgh som hade initiativet och ledningen med 2-1 efter mål av bland annat Carl Hagelin. Pittsburghs Sidney Crosby var tillbaka efter sin hjärnskakning och tilläts också dominera tillställningen till dess att Nicklas Bäckström gjorde 2-2 i början av tredje perioden.

– Att vi fick kontakt så tidigt i tredje var viktigt, vi har ju haft lite tungt med målskyttet så det var skönt att det lossnade, säger Bäckström.

Direkt efter kvitteringen hade Pittsburgh några rejäla chanser att ta ledningen, men Braden Holtby i Washingtons kasse gjorde det han inte gjort under hela matchserien; direkt avgörande räddningar.

– Han räddar oss där, så är det. Sedan kommer ju båda 3-2 och 4-2 i ganska snabb takt och efter det tycker jag att vi har matchen, säger Bäckström som också är helt klar över vad som krävs för att utjämna matchserien på måndag.

– Vi måste fortsätta spela som vi gjorde i tredje perioden i dag, snabbt och enkelt.

Redan på måndag väntar nästa match, för Washington gäller det att fortsätta få ut mer av sina storstjärnor, inklusive Nicklas Bäckström, annars kommer Pittsburgh att stänga matchserien på hemmaplan.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".