Nicklas Lidström spelade 20 säsonger med Detroit i NHL.
Nicklas Lidström spelade 20 säsonger med Detroit i NHL. Foto: Carlos Osorio

Lidström: Tre Kronor kan gå hela vägen

Lidström: "Tre Kronor kan gå hela vägen"
1:41 min

Tre Kronor har förlorat två av de tre första matcherna i VM. Men en av svensk ishockeys allra största – Nicklas Lidström – tror ändå på en svensk finalplats.

– Tre Kronor har potential att gå hela vägen och spela final. Men jag tror att man  behöver några fler matcher och det behövs ett lite starkare försvar, inte så öppet. De måste spela mer disciplinerat och tajtare i egen zon, då tror jag att man kan skapa chanser framåt också, säger Nicklas Lidström i P4 Extra.

Trots att Tre Kronor var i ledning tre gånger mot USA blev det till slut förlust med uddamålet.

– Man spelar lite naivt när man är i ledning, man behöver tajta till det defensiva. Men det finns en otrolig spets, speciellt på backsidan. Jag tycker att laget är väldigt spännande, säger Lidström.

Sverige, med 16 NHL-spelare i truppen föll i VM-premiären mot Ryssland men följde sedan upp med att besegra Tyskland i den andra gruppspelsmatchen.

– Det har varit lite upp och ner. Jag tror att det behöver några fler matcher att spela ihop sig. Många NHL-spelare är med och det är stor skillnad att spela i NHL på små rinkar med mindre isyta än att spela i Europa och VM-turneringar. Det är många nya killar i en ny omgivning.

Lidström, som vunnit både OS- och VM-guld med Tre Kronor, håller två lag som favoriter i mästerskapet.

– Ryssarna är alltid bra och så har Kanada ett bra lag. Det är två favoriter. 

Mer om Ishockey-VM 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".