Björgen och Johaug.
Björgen och Johaug. Foto: TT.

Björgen tränar med Johaug

Den norska skidstjärnan Marit Björgen har tränat med dopningsavstängda Therese Johaug i Oslo den senaste tiden. Enligt Björgen är Johaug i fin form.

– Therese har gjort ett fantastiskt jobb träningsmässigt, hennes form ska vi inte vara bekymrade för, säger Björgen till norska NRK.

Johaug väntar på att förhöras av Idrottens skiljedomstol, Cas, som ska ta ställning till skidstjärnans 13 månader långa dopningsavstängning. Det är fortfarande oklart när förhöret kommer att äga rum men 6 juni har nämnts som ett tänkbart datum.

Johaug vill att hennes förhör ska hållas inför öppna dörrar, vilket hon hittills inte fått gehör för. Men nu kan hon få hjälp av Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland, som är vice ordförande i antidopningsbyrån Wada.

– Jag ska tala för att öppna upp Cas. Det beror på att jag i grunden tror att det är viktigt att den internationella idrotten bygger på principen om öppenhet, säger Hofstad Helleland till den norska tidningen Dagbladet.

Johaugs dopningsfall tas upp i Cas efter att det internationella skidförbundet, Fis, överklagat domen.

Om Cas skärper straffet riskerar Johaug att missa OS i Sydkorea nästa år. Björgen hoppas dock att Johaug snart ska vara tillbaka i tävlingsspåret igen.

– Jag ser fram emot att ha henne tillbaka. Vi får se vad utfallet blir i Cas. Jag hoppas att Therese är på startlinjen i slutet av november.

– Jag tror att Therese kommer att stå bra rustad på startlinjen.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".