Marcus Dackhammar och Carl Fredrik Fock
1 av 2
Marcus Dackhammar och Carl Fredrik Fock
Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar
2 av 2
Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar

Seglingsguld i EM för svenska världsettorna

3:33 min

Sveriges just nu hetaste seglare är Carl Fredrik Fock och Marcus Dackhammar. Förra helgen vann GKSS-seglarna EM-guld i 470 klassen i Monaco. EM-guldet var höjdpunkten på en redan stabil säsong. Fock och Dackhammar är nu ettor på världsrankingen.

– EM-guldet är en indikator på att träningen går att rätt håll, och att man får lite utdelning på all tid man lägger ner är väldigt skönt säger Marcus Dackhammar till Radiosporten.

– Vi tränade mycket förra året och det har gett resultat i år. Lite bättre självförtroende tror jag att vi har fått, och det ger de där en två extra metrarna här och där som gör stor skillnad i slutändan säger Carl-Fredrik Fock.

Fock och Dackhammar har redan varit med i landslaget under ett par år, men har hittills mest fått ta rollen som sparringpartners till Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som representerade Sverige i Rio-OS.

Men medan Dahlberg och Bergström tagit en paus efter OS, så har Fock och Dackhammar tävlat med sikte på Tokyo 2020. De är t.ex. den enda svenska besättningen som varit på plats och tävlat i Enoshima där OS skall seglas 2020.

- Målet är att ta guld i Tokyo, säger Carl-Fredrik Fock.

 Första året efter ett OS brukar ofta vara ett mellanår i seglingssporten, med lite svagare startfält i världscup och mästerskap. Många besättningar som seglat OS väntar innan man bestämmer sig för om skall satsa en gång till.

Men Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar tror inte att den faktorn spelar någon större roll när det gäller deras framgångar.

– Jag tror inte det spelar någon roll säger Marcus Dackhammar, två av båtarna som tog medalj i Rio var har varit med både på EM och i den senaste världscuptävlingen.

En av båtarna som var bakom Fock och Dackhammar på EM i Monaco var Mattew Belcher och Will Ryan. Australierna som tog silver i Rio, och totaldominerade klassen och vann alla VM mellan 2013 och 2015.

– De är med i toppen jämnt, så det är en bra båt att mäta sig med säger Carl-Fredrik Fock.

Förmodligen kommer Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, som blev sexa i OS i Rio, att börja tävla igen lagom till VM som går i Grekland i juli. Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar välkomnar konkurrensen.

– Det känns kul att det skall komma ytterligare en svensk båt, det blir bra träning och konkurrens på hemmaplan säger Carl-Fredrik Fock. På frågan om vilken av de svenska båtarna som är bäst idag säger han att; Dahlberg och Bergström har aldrig slagit Belcher och Ryan, och något EM guld har de inte heller. 


 

Carl-Fredrik Fock
Rorsman
Född: 1991
Ort: Lerum
Har tidigare seglat optimistjolle och laser

Marcus Dackhammar
Gast
Född: 1988
Ort: Hjuvik
Seglade 470 tillsammans med Viktor Bergström innan han och Carl-Fredrik Fock beslutade sig för en gemensam OS-satsning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista