Team Sweden pulls during the men Tug of War competition within the World Games in Duisburg, Germany, Sunday, July 17, 2005. About 3,500 athletes from 100 countries competed for medals during the world's largest meeting of non-olympic sports from July 14, 2005 through July 24, 2005 at the Ruhr arena. (AP Photo/Michael Sohn) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
1 av 2
E-sporten invald till Asiatiska spelen
2 av 2
E-sporten invald till Asiatiska spelen Foto: NORA LOREK / TT

Idrottsförbund kan tvingas lämna RF

Många vill in i idrottsfamiljen. Några kanske borde kastas ut. Flera specialidrottsförbund missar Riksidrottsförbundets krav, enligt Aftonbladet.
"Vi kan inte ha medlemmar som inte uppfyller kraven.", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Det finns flera kriterier för att ett förbund ska upptas i RF. Ett av dessa är att man ska ha minst 25 verksamma föreningar i landet.

Enligt Aftonbladets granskning är det flera av RF:s specialidrottsförbund som missar målet, då man i sin statistik räknat med både nerlagda och på annat sätt felaktigt listade föreningar.
-Det här måste vi titta på. De som är medlemmar och har kommit igenom pärleporten måste naturligtvis uppfylla villkoren, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Under det nu pågående Riksidrottsmötet (Rim) i Karlstad är det tio förbund som har ansökt om medlemskap, men RF har sedan tidigare föreslagit att man ska skjuta upp omröstningen till nästa Rim, som hålls om två år. Skälet är bland annat att man behöver se över kriterierna för vad som krävs för att bli invald.

Björn Eriksson tycker att Aftonbladets uppgifter än mer talar för den saken.
-Det här är väl ett väldigt bra argument för att man ska ta den här "hold"-varianten och titta över kriterierna. Jag känner mig ännu mer styrkt i det här, annars är risken att det här eskalerar, säger Björn Eriksson.

Han har full förståelse för att det kan sticka i ögonen på dem som inte har välkomnats in i idrottsfamiljen, att redan invalda förbund inte uppfyller kraven.
-Jag förstår det, men när jag har pratat med flera av dem så har de sagt att "vi gillar inte att ni skjuter upp det, men en sak är bra: att ni tänker kolla upp de ni redan har inne hos er".

Det är inte aktuellt att kasta ut några förbund i nuläget, men man behöver inte heller vänta till nästa Rim.
-Ett av kraven är att ha 25 existerande föreningar. Skulle man ligga under det, och det har belagts, då behöver man inte vänta in nästa Rim, säger Björn Eriksson.Tio förbund har ansökt om medlemskap i Riksidrottsförbundet inför Riksidrottsmötet 2017:

Svenska bridgeförbundet

Svenska cheerleadingförbundet

Svenska e-sportförbundet

Frisisks & Svettis Riks

Svenska islandshästförbundet

Svenska kroppskulturförbundet

Svenska lacrosseförbundet

Svenska padelförbundet

Svenska surfförbundet

Svenska schackförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista