Tre Kronor möter Finland i VM-semifinalen.
Tre Kronor möter Finland i VM-semifinalen. Foto: Petr David Josek

Joel Lundqvist: ”Måste attackera mot mål”

3:40 min

Tre Kronor står i sin första VM-semifinal på tre år. Där väntar Finland som efter ett svagt gruppspel växlat upp rejält.

– De kommer att ligga och vänta på våra misstag så det gäller att vi inte blir för runda i spelet utan tar attacken mot mål, säger kapten Joel Lundqvist till Radiosporten.

Efter två raka uttåg i kvartsfinal bröt Sverige förbannelsen när man besegrade Schweiz i torsdags och gick vidare till semifinal i ishockey-VM. Nu väntar Finland som slog ut ett USA som imponerat i sin kvartsfinal.

– Vi måste ta hand om linjerna, de kommer att ligga lågt och vänta på våra misstag och sen kontra på oss. Det gäller att vi spela stort där, våga ta skotten så att vi inte blir för runda utan tar attacken mot mål, säger Joel Lundqvist till Radiosporten.

Ett minne som lever kvar från tidigare möten med Finland är vändningen från underläge 1–5 till seger med 6–5 2003.

– En magiskt vändning och det visar hur fort det kan gå i hockey och det har man ju upplevt själv. Oavsett vad som händer går det fort och det är ju det som är lite tjusningen med hockey, helt klart.

Lundqvist har själv två VM-guld med Tre Kronor och tror att ett tredje redan kan komma i år.

– Vi har alla ingredienser som behövs för att vinna. Det man har sett från gångerna man vunnit är ju att då har små marginaler avgjort i slutändan och det gäller att ha lite flyt. Men man känner i gruppen att det inte fattas något, man tror på vad vi gör och det är en skön känsla.

Chriso Vuojärvi, reporter på finska YLE, slår ett slag för Sverige inför kvällens drabbning.

– Jag är ganska matematiskt lagd och tror på sannolikheter. Det lag som har bäst spelare vinner oftare än lag med sämre spelare och Sverige har mycket bättre spelare än Finland. Jag har svårt att se att blixten ska slå ner två gånger på tre dagar i Köln-hallen. Jag säger 2–0 till Sverige, säger Vuojärvi till Radiosporten. 

Hör semifinalen i Sportextra i P4 med start klockan 19.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista